Waarom de zilverprijs harder stijgt dan de goudprijs

Per kilo is goud veel duurder dan zilver. In gewicht is er echter ongeveer evenveel goud als zilver verhandelbaar. Dat blijft een lastige inschatting. Want veel van het goud en zilver zal nooit op de markt komen.

Sieraden blijven vaak decennia in bezit. Verzamelaars van gouden en zilveren munten verkopen af en toe. Beleggers in goud en zilver verkopen zelden of pas als prijzen heel hoog zijn. Daarnaast centrale banken die enorme hoeveelheden goud in de kluizen hebben liggen en maar zelden verkopen.

Wel verhandelbaar is wat rechtstreeks van de mijnen komt. Hoewel ook daar zijn vaak lange termijn leveringscontracten met vaste afnemers. Een stijging begint meestal met de goudprijs. Is daar sprake van een stijgende trend dan volgt de zilverprijs.

Deels omdat ervaren speculanten weten dat als de goudprijs stijgt de zilverprijs nog harder gaat stijgen. Deels omdat zilver de kleine belegger aanspreekt. Een gouden munt van 1 ounce kost meer dan 1500 euro. Voor dat geld heb je meer dan 80 zilveren munten.

En als je dan ook nog weet dat als goud stijgt zilver nog harder stijgt is het makkelijk kiezen. In veel landen is 1500 euro ook erg veel geld. Daar zijn zilveren munten nog wel betaalbaar.

Beginnen de goudprijzen en zilverprijzen fors te stijgen dan ontstaat er een hype. Iedereen wil instappen. De een kiest voor goud en de ander voor zilver en weer anderen voor beiden.

Echter in gewicht is er dan misschien wel evenveel goud als zilver verhandelbaar. In geld is dat een heel ander verhaal want goud is ongeveer 80 keer duurder.

Zelfs als beleggers 90% van het geld in goud beleggen en slechts 10% in zilver dan zal de zilverprijs nog veel harder stijgen. Want in geld gezien is al het verhandelbare goud 80 keer meer waard dan al het zilver.

Prijzen 2, 4 , 7 of 12 zilvermijnaandelen. Koop ze daarna bij uw eigen broker: Prijslijst