Resultaat zilvermijnaandelen 2022: -19%

Sinds 7 juni 2019 beleg ik in zilvermijnaandelen en zilverzoekers. De eerste 2 jaar gaf dat mooie winsten met in 2020 een recordwinst van 104%. De laatste 2 jaar zowel in 2021 als in 2022 een verlies.

De portefeuille staat sinds het begin in juni 2019 echter nog steeds op een winst van 71%. Voor zilver verliep het jaar 2022 best bizar. Al in 2021 was er meer vraag naar zilver dan de mijnen hadden geproduceerd.

In 2022 is dat verschil tussen vraag en aanbod nog groter geworden. Eigenlijk uit het niks was er ook ineens een grote zilveropkoper. India kocht in 2022 zilver in de omvang van ongeveer 30% van de jaarproductie.

Dat zal er vooral mee te maken hebben dat India steeds meer een elektronicaproducent aan het worden is. Door de klimaatplannen en de hoge olieprijs is het elektrificeren van steeds meer producten (denk o.a. aan auto’s) in een stroomversnelling gekomen.

De vraag naar zilver is dus hard aan het toenemen. In 2022 konden de metaalbeurzen in Londen en de VS de extra vraag nog opvangen. Maar in die kluizen ligt inmiddels aanzienlijk minder zilver dan begin 2022.

Het is dus best bizar dat ondanks de sterk toenemende vraag naar zilver die al boven de productie ligt zilver gedurende 2022 erg laag heeft gestaan. Ook zilver had veel last van de renteverhogingspraat van de FED.

Onterecht want hier is toch echt sprake van een klassiek vraag (groter) en (lager) aanbod verhaal. Daar zou een rente hoe laag of hoog dan ook weinig invloed op moeten hebben.

Toen de FED eind 2022 naar minder renteverhogingen draaide sloot zilver het jaar nog positief af. Maar dit kwam te laat voor de meeste aandelen van zilvermijnen en zilverzoekers.

3 van de 7 wisten het jaar echter toch positief af te sluiten. Het beste aandeel steeg in 2022 met 43%. Er was echter ook een forse tegenvaller. Een zilvermijnbedrijf kwam in financiële problemen. Begin 2023 heb ik dit aandeel gewisseld voor een zilverzoeker.

Ik blijf zeer positief over zilver en de aandelen van zilvermijnen en zilverzoekers. Zolang de vraag naar zilver groter is en blijft dan wat de mijnen produceren zal de zilverprijs blijven stijgen.