Beursverwachting komende week

Laatste update: 15-06-2024 19:50

Een nieuw tijdperk

Afgelopen week heeft in het teken van de Amerikaanse inflatie en de Fed gestaan. Die inflatie bleef nog veel te hoog maar een piepkleine daling t.o.v. van de vorige maand zorgde bij beleggers voor feestvreugde.

De Fed had niet het lef om nog over renteverlagingen te beginnen. Daarover hieronder meer.

Europese beurzen kregen het lastig toen Macron met nieuwe parlementsverkiezingen kwam. Beleggers zijn bang dat als Rassemblement National aan de macht komt de staatsschuld te hard gaat oplopen. Ik zie die angst als onzin.

In bijna ieder EU land en ook de VS loopt de staatsschuld al veel te hard op. Dat en niet 1 politieke partij die misschien de verkiezingen in Frankrijk gaat winnen is zorgelijk.

Ik zag deze week weer een keer de film The Big Short. Deze film en deels documentaire gaat over het instorten van de Amerikaanse hypotheekmarkt waardoor de 2008 financiële crisis ontstaat.

Ik zie gelijkenissen met nu (obligaties, beurzen, olie, goud en ook zilver) en wilde het daar in deze weekverwachting over gaan hebben.

Maar er waren deze week wat andere zeer belangrijke gebeurtenissen die ik even voorrang geef. Dat verhaal over The Big Short en de gelijkenissen met nu komt nog een keer in een andere weekverwachting. 

EU importheffingen

De Europese Commissie is van plan om met importheffingen op Chinese elektrische auto’s te komen. Die elektrische auto’s zouden te goedkoop zijn en daar zou de Europese auto industrie veel last van gaan krijgen.

Goedkope elektrische auto’s dat is toch mooi als je grote klimaatplannen hebt. Maar blijkbaar wegen de belangen van de Europese industrie dan toch wat zwaarder.

We zagen zoiets ook in de jaren 80. Toen werden we in Europa overspoelt met goedkope Japanse auto’s (en elektronica). Ook toen kwamen er importheffingen en belemmeringen. Maar er is wel 1 groot verschil tussen Japan en China.

In de jaren 80 kochten de Jappen nog geen paperclip in Europa. China is al jaren een groot afzetgebied voor producten uit de EU. Dat zorgt ervoor dat EU importheffingen risicovol zijn want China kan ze dan ook gaan invoeren.

De EU is echter nog in gesprek met China. Beiden hebben grote belangen om een handelsoorlog te voorkomen. Komt men tot een oplossing dan is dat grote winst voor de EU.

Want de Amerikanen kwamen recent al met forse importheffingen op Chinese auto’s. Een verdere escalatie van de handelsoorlog tussen die landen. Maakt de EU wel een voor de Chinezen aanvaardbare deal dan zal dat gunstige gevolgen hebben voor onze export naar China.

Saoedi Arabië verlengt petrodollardeal niet

Ik heb het hier deze week in een dagelijkse update al over gehad. Ik zie dit als het belangrijkste financieel en economisch nieuws van dit jaar. In de dagelijkse update gaf ik al aan wat er speelde. Ik wil het nu meer over de gevolgen gaan hebben.

Voor die belofte van Saoedi Arabië om olie alleen in dollars te verkopen kreeg het land in ruil militaire bescherming van de VS. Die bescherming zal nu wegvallen. Dat kan voor een totaal ander speelveld in het Midden-Oosten gaan zorgen.

Landen of oliehandelaren die olie van Saoedi Arabië kochten moesten altijd grote hoeveelheden dollars aanhouden. Dat hoeft nu niet meer. We zagen al veel niet westerse landen hun dollars voor goud inwisselen. Dat zal nu gaan versnellen.

Landen en oliehandelaren die grote hoeveelheden dollars aanhielden parkeerden die dollars vaak in Amerikaanse staatsobligaties. Dat hoeft nu ook niet meer. Dat zal voor minder kopers van die staatsobligaties zorgen. Yields kunnen daardoor gaan stijgen.

Saoedi Arabië heeft zich begin dit jaar aangesloten bij BRICS. De BRICS landen willen met een eigen goud gedekte munt komen. Dat Saoedi Arabië nu afscheid van de dollar neemt past in die strategie.

Dat Saoedi Arabië nu uit het VS kamp stapt en overstapt naar BRICS zegt wat over het nieuwe machtsblok BRICS dat aan het ontstaan is. Dat gaat grote gevolgen voor de wereldhandel krijgen.

De wereld gaat economisch, politiek, militair enz. opgesplitst worden in 2 kampen. Aan de ene kant de VS en Europa en aan de andere kant BRICS. Wie op welk terrein het sterkste gaat zijn gaan we zien. Maar 1 ding is wel duidelijk. In de bij BRICS aangesloten landen te samen wonen veel meer mensen. Een veel grotere afzetmarkt dus.

Wat gaan we er van merken?

Zie dit als een grote verandering die nu op gang aan het komen is. Voor de gevolgen moet je niet naar de komende weken en maanden kijken maar meer naar de komende jaren en decennia.

Waar dit allemaal precies heengaat is nu nog niet aan te geven. Maar een aantal dingen gaan we vanaf nu wel merken. De dollar zal onder druk komen. Dat kan de reden zijn dat de Fed afgelopen week plots erg voorzichtig met over renteverlagingen spreken was.

Amerikaanse obligaties kunnen te maken krijgen met hogere yields. Doordat men uit de dollar stapt en in goud zal de goudprijs blijven stijgen.

Het zal als men over een aantal maanden in de volgende BRICS meeting begint over die goud gedekte BRICS munt nog eens een extra boost aan de goudprijs geven.

Want dat is nog het enige probleem wat BRICS heeft. Als ze uit de dollar stappen moet er een alternatief betaalmiddel zijn. Rusland zal geen Chinese Yuan’s willen en India geen Russische roebels enz.

Het moet een land neutrale munt worden gebaseerd op iets van waarde; dus goud. We staan aan de vooravond van een nieuw tijdperk. Dat zal de komende jaren op allerlei gebieden voor grote veranderingen gaan zorgen. Of het gaat gebeuren? Het is al aan het gebeuren.

De goud- en zilverprijs

Kijk voor de goudprijs niet naar uw buren, kennissen, mede landgenoten, Europeanen en zelfs steeds minder naar de Amerikanen.

Het Midden-Oosten maar vooral Azië is waar het zich voor goud afspeelt. Daar ligt de grote fysieke vraag naar goud. Daar wonen ook de meeste mensen.

Daar groeit de economie en de welvaart ook harder waardoor steeds meer van die inwoners goud kunnen kopen. Inwoners die, en dat is al eeuwen zo, meer waarde aan goud hechten dan wij westerlingen.

De volgende stap zit er aan te komen. De World Gold Council en de Singapore Bullion Market Association zijn bezig om in Singapore een nieuwe goud hub op te zetten.

Hier dient dan goud opgeslagen te worden en kan men het verhandelen. Het moet dan naast Londen en New York de derde grote goud hub worden en uiteraard gericht op Azië. Ook dit is een stap richting die goud gedekte BRICS munt.

Aziatische en andere BRICS landen kunnen dan een deel van hun goudvoorraad in Singapore opslaan. Logisch want Londen en New York zijn geen plekken waar de meeste BRICS landen hun goud willen hebben liggen.

Er is heel wat gaande. De spil waar alles om gaat draaien is goud. Dat begint uiteraard steeds meer op te vallen. Ik was er al vroeg bij om dit te zien.

Maar de grote meute zal het ook steeds meer in de gaten gaan krijgen. Er verschijnen ook steeds meer artikelen over. Het gaat niet zo heel lang meer duren (dit jaar nog denk ik) en iedereen wil ineens goud hebben.

Met zilver blijft het hetzelfde verhaal. Als goud stijgt in de overtreffende trap volgen en te weinig aanbod van zilver en meer vraag gaat de rest doen.

De weekverwachting voor de beurzen

De grote events liggen achter ons. Deze week moeten we het doen met wat economische cijfers. Beurzen lijken steeds meer last te hebben van topvorming. Maar dat hebben ze al wat langer.

En telkens weten ze een correctie te voorkomen en zelfs nog wat verder te stijgen. Zo blijft dat natuurlijk niet doorgaan. Maar wat de beurzen richting een correctie gaat duwen is nu nog niet zichtbaar. Het zal waarschijnlijk zo’n uit het niets komende zwarte zwaan worden.

De weekverwachting voor de AEX

De AEX staat erg hoog en er lijkt helemaal niks aan de hand. Maar de hoofdreden waarom de AEX sinds november steeg namelijk die emmer vol renteverlagingen is een totaal verkeerde inschatting gebleken.

Tot op heden zijn beleggers nog niet bereid hun inschattingsfout van destijds in te zien en er naar te handelen. Zolang alles er nog goed uitziet en de AEX aardig blijft liggen of nog een beetje verder stijgt gaan ze dat ook niet doen.

Maar begint de AEX een beetje omlaag te sukkelen dan kan dat besef wel plots komen en zullen er velen ineens naar de nooduitgang gaan rennen. Vergeet ook niet. Als het op de beurzen rustig verloopt en niemand maakt zich zorgen is dat nu juist het moment om extra op te passen.

Prijzen 2, 4, 7 of 12 zilvermijnaandelen. Koop ze daarna bij uw eigen broker: Prijslijst

Bovenstaande is met zorg samengesteld. Informatie komt van betrouwbaar geachte bronnen of is al publiekelijk bekend geworden. Desondanks zijn fouten nooit uit te sluiten. Beursman BV is niet verantwoordelijk voor eventuele fouten. Verwachtingen zijn gebaseerd op basis van bepaalde aannames. Het is echter niet zo dat alle gedane verwachtingen ook daadwerkelijk gaan uitkomen. Beursman BV is niet verantwoordelijk voor het niet uitkomen van verwachtingen. Bovenstaande mag op geen enkele manier gezien worden als een aanbeveling om een financieel product of financieel instrument in de breedste zin te kopen of te verkopen. Bovenstaande mag niet gezien worden als een beleggingsadvies. De Algemene Voorwaarden van Beursman BV zoals vermeld op deze website zijn van toepassing.