Beursverwachting komende week

Laatste update: 23-07-2024 19:31

Amerikaanse economische cijfers

Afgelopen week deden beurzen het niet zo best. Techaandelen kregen het moeilijk toen er uit de VS weer geluiden kwamen dat men exporten naar China wil beperken.

Trump die nu plots de presidentsverkiezing met overmacht lijkt te gaan winnen opende ook weer de aanval op China. Ruzie maken met China is niet goed voor met name tech.

De ECB die de rente zoals verwacht ongewijzigd liet zorgde niet voor nieuwe impulsen. Er waren weer behoorlijk wat bedrijven die met winstwaarschuwingen kwamen. De bedrijven die met cijfers kwamen lieten een gemengd beeld zien.

De sectorrotatie

Ik denk dat het nog te vroeg is om over een sectorrotatie van tech naar andere aandelen te spreken. Tech heeft het lastig. Waarderingen zijn erg hoog en dan volgen winstnemingen.

Daarnaast proberen Trump en Biden zich in aanloop van de verkiezing te profileren en dan zet men nogal eens de aanval op China in. Dat zet tech onder druk.

Voor een heuse sectorrotatie is het echter ook nodig dat de sectoren die gekocht moeten worden er voor de toekomst extra hoopvol bijliggen. En dat is nu de economie afremt eigenlijk niet het geval.

Dus meer techaandelen verkopen; ja. Maar dan al het budget naar bijvoorbeeld de Dow Jones of Russell 2000; nee, of heel beperkt.

De Amerikaanse presidentsverkiezing

De strijd is losgebarsten. Trump ligt op kop. Maar de democraten komen waarschijnlijk met een nieuwe kandidaat. Die zal dan vol de aanval op Trump inzetten.

Het is nog geen gelopen race en het gaat nog een hete herfst worden. Beurzen hebben nu al een beetje last van de harde taal richting China. Maar beurzen gaan nog meer last krijgen.

Donderdag 14:30

Zet dat maar in uw agenda. Op dat tijdstip krijgen we veel belangrijke Amerikaanse cijfers. De groei van het Amerikaans binnenlandse product in het tweede kwartaal.

In 2023 groeide de Amerikaanse economie nog goed. Het vierde kwartaal van 2023 een groei van 3,4%. Dit jaar valt tegen. In het eerste kwartaal groeide de Amerikaanse economie met slechts 1,4%.

Als die trend doorzet kan het tweede kwartaal wel eens richting 0 groei of zelfs krimp gaan. Dat verwacht echter niemand en zou als verrassing komen. Ik verwacht nog een kleine groei.

Komt er toch een forse groei uit dan zal de renteverhogingsangst weer toenemen. Vrijdag ook om 14:30 krijgen we de Amerikaanse PCE inflatie. Ook aan dat cijfer hechten beleggers grote waarde.

Op hetzelfde tijdstip donderdag ook nog de Amerikaanse orders voor duurzame goederen en de werkloosheidsaanvragen van de week ervoor. Donderdagmiddag kunnen er heftige beursbewegingen zijn.

Vaak zie je overigens dat de eerste beursbewegingen op dergelijke cijfers vals zijn en daarna de markt plots de andere kant op draait. Maar dat hoeft niet altijd zo te gebeuren.

De goud- en zilverprijs

Uw geduld al verloren? De goudprijs heeft vorige week een all time high bereikt. Zilver staat rond de 30 dollar maar nog ver verwijderd van het 50 dollar all time high.

De aandelen van zoekers en mijnen komen dit jaar gemiddeld nog maar matig van hun plek. Iets om zorgen over te maken? Nee, want zo gaat het altijd.

Ik heb even de 20 jaar grafieken erbij genomen. Die grafieken van goud, zilver en de HUI (index van de 15 grootste goudmijnbedrijven) heb ik met elkaar vergeleken.

De laatste grote bullmarkt was van 2009 tot 2012. Oktober 2009 steeg de goudprijs tot boven de top van begin 2008 (1000 dollar). De zilverprijs steeg pas in september 2010 tot boven de top uit 2008 (21 dollar).

De HUI steeg pas midden 2010 tot boven de top uit 2008. Zoals ik al vaker heb aangegeven volgen zilver en de aandelen van zoekers en mijnen met enige vertraging de goudprijs. Dat hoeft niet altijd in tijd precies zo te verlopen. Maar vertraging is er altijd.

Dan naar nu. In maart dit jaar steeg de goudprijs definitief boven de top van midden 2020. Dat is de start geweest.

Het is zilver nog niet goed gelukt om de toppen uit 2020 en 2021 (net onder de 30 dollar) definitief achter zich te laten. Daar is zilver druk mee bezig maar de overduidelijke doorbraak laat nog op zich wachten.

Dan de HUI. Die is dit jaar na het dieptepunt van 200 in februari gestegen. Maar staat met tegen de 300 nog wat onder de top van midden 2020 zijnde 360. Hoe nu verder?

In de 20 jaar grafiek is goed te zien dat dit jaar die stijging van de goudprijs veel steiler verloopt dan in de 2009 – 2011 periode. Zilver en de aandelen van mijnen en zoekers zullen dan ook sneller gaan volgen.

Met name de aandelen van mijnen en zoekers kunnen de komende maanden een forse impuls verwachten. Door de hogere goud- en zilverprijs in het tweede kwartaal zullen de kwartaalwinsten van mijnen die over 1 tot 2 maanden bekendgemaakt gaan worden fors zijn.

Niet alleen recordwinsten bij die mijnen maar ook hogere of voor het eerst dividendbetalingen en inkopen eigen aandelen zijn te verwachten (zal per bedrijf verschillen). Hoge winsten maken het ook mogelijk dat mijnbedrijven wat goud- en zilverzoekers gaan opkopen.

Als winsten van mijnbedrijven stijgen en er sprake is van dividend zal dat ook de aandacht van grote beleggers gaan trekken. September en oktober kunnen dan hele mooie maanden voor die aandelen van mijnen en zoekers gaan worden.

Op dit moment trekken veel beleggers de onterechte conclusie dat goud wel stijgt maar de aandelen van mijnen en zoekers niet goed volgen en dat deze hefboom dus niet meer werkt. Dat is niet de juiste conclusie.

De historie leert ons (en ik heb dat ook al heel vaak aangegeven want ik weet dat het zo werkt) dat eerst goud stijgt en pas daarna zilver en de aandelen van mijnen en zoekers in overtreffende trap volgen.

Dat zilver nu bezig is de oude top uit 2020/2021 te doorbreken en achter zich te laten bevestigt dat. Dat de HUI dit jaar al is gestegen en al richting de oude top uit 2020 gaat is ook een bevestiging dat het net zo verloopt als altijd.

Het ziet er dus nog steeds heel goed uit en het verloopt zoals het dient te verlopen. Geduld hebben is echter een van de moeilijkste onderdelen van beleggen. Ook voor mij overigens.

De weekverwachting voor de beurzen

Beurzen liggen er verzwakt bij. Komt er veel negatief beursnieuws dan kan er een beurscorrectie (daling 10% of meer) volgen. Maar het nieuws kan ook meevallen en beurzen nog een tijdje hoog houden.

Meestal hobbelen hoge beurzen de zomerperiode nog wel door en komen de forse klappen omlaag pas in oktober/november. Voor deze week is het cijferseizoen belangrijk. Maar ook die donderdagmiddag kan de boel op zijn kop gaan zetten.

De weekverwachting voor de AEX

Duidelijk verzwakt maar ook hier is nog alles mogelijk. De eerste vraag is natuurlijk of het de AEX lukt om boven de 900 te blijven. Eronder is een grotere verzwakking maar nog geen ramp. Bij 860 zal het heel spannend gaan worden.

Maar ook voor de AEX verwacht ik dat de maanden oktober/november waarschijnlijk het allerslechts gaan worden.

Voor de ETF website maakt het niet uit of de AEX wat stijgt of daalt. De niveaus van de beurzen zijn nog veel te hoog om in de 10 beurs gerelateerde groepen al over ETF aankopen te gaan nadenken.

Prijzen 2, 4, 7 of 12 zilvermijnaandelen. Koop ze daarna bij uw eigen broker: Prijslijst

Bovenstaande is met zorg samengesteld. Informatie komt van betrouwbaar geachte bronnen of is al publiekelijk bekend geworden. Desondanks zijn fouten nooit uit te sluiten. Beursman BV is niet verantwoordelijk voor eventuele fouten. Verwachtingen zijn gebaseerd op basis van bepaalde aannames. Het is echter niet zo dat alle gedane verwachtingen ook daadwerkelijk gaan uitkomen. Beursman BV is niet verantwoordelijk voor het niet uitkomen van verwachtingen. Bovenstaande mag op geen enkele manier gezien worden als een aanbeveling om een financieel product of financieel instrument in de breedste zin te kopen of te verkopen. Bovenstaande mag niet gezien worden als een beleggingsadvies. De Algemene Voorwaarden van Beursman BV zoals vermeld op deze website zijn van toepassing.