Beursverwachting komende week

Laatste update: 24-05-2020 19:14

Blijven de koopjesjagers actief?

Het was vorige week maar een rare beurs. Na iedere kleine daling kwamen er kopers in de markt. Echter na herstel stopte het kopen. Hierdoor bewegen de meeste beurzen al een week of 6 binnen een bandbreedte.

Dalingen zetten niet door maar stijgingen ook niet. De AEX brak vorige week even aan de bovenkant uit de bandbreedte. De dag erop een daling en de valse uitbraak was een feit. Normaal volgt dan een krachtige daling.

Koopjesjagers doken echter meteen op de afgeprijsde aandelen en kochten de AEX weer wat hoger. Een valse uitbraak en dan meteen net onder de top en zware weerstand al weer kopen. Ik ken geen enkele belegger met veel ervaring die dat zou doen.

Dan kom ik bij een ander uniek fenomeen waar we de afgelopen 2 maanden mee te maken hebben. Nieuwe beleggers die massaal hun spaarvarken stuk slaan en waarschijnlijk voor het eerst van hun leven met het geld de beurs opgaan.

Brokers kunnen de enorme toestroom zelfs niet aan en hebben lange wachtrijen. Het bewijs dat er een enorme toename van gretige kopers is. Heel erg veel nieuwe kopers en beurzen die al 6 weken zijwaarts bewegen? Dat kan niet of er moeten ook erg veel verkopers zijn.

Nu verwacht ik niet dat die nieuwe beleggers meteen fors short gaan. Zal een broker door gebrek aan hun ervaring waarschijnlijk ook niet toestaan. Die nieuwe beleggers zijn voor 99,9% kopers. Wie zijn dan de verkopers?

Veel grote professionele beleggers waaronder Warren Buffett zijn daar heel open over. Ze zijn bijna allemaal aan het verkopen en hebben steeds meer cash. Wie zal er op de beurs gelijk gaan krijgen? Die grote beleggers met tientallen jaren ervaring of de nieuwkomers?

De grootste fout die de koopjesjagers maken is dat men aan het beleggen is met een veel te korte horizon. Een aandeel dat vandaag met 2% daalt lijkt t.o.v. gisteren een koopje. En als het dan de dag erop met 1% stijgt lijkt de koopjesjager nog gelijk te krijgen ook.

Met de waan van de dag beleggen loopt echter meestal niet goed af. Je moet het grotere plaatje bekijken. De jaargrafiek geeft al een veel beter beeld. Dan zie je dat die koersschommelingen van 1 of 2% per dag in het niet vallen bij de grote bewegingen die in periodes van enkele maanden plaatsvinden.

Vandaag met 2% korting kopen kan in het iets grotere plaatje al snel nog steeds 20% of meer te duur blijken. Uiteraard zijn er meer factoren dan alleen de grafiek. Voor iedere beleggingsbeslissing die ik neem kijk ik echter altijd ook naar de jaargrafiek want die geeft mij een veel beter beeld dan die dagkoersen.

Koppeling met coronavirus of de economie?

Een fout die je als belegger snel kunt maken is om te handelen op basis van het coronavirus. COVID-19 is de veroorzaker van de huidige economische crisis en de gedaalde beurzen. Maar is het voorbij zijn van COVID-19 voor de beurzen ook de oplossing? Ik denk van niet.

Om te beginnen met het coronavirus. Ik ben er positief over dat we er vanaf gaan komen. Het virus is door de lockdowns al teruggedreven. De 1,5 meter en handenwassen maatregelen werken ook. Het warme weer en sterker zonlicht hebben ook een positief effect.

Bestaande medicijnen kunnen wat helpen. Gezien alle inspanningen wereldwijd verwacht ik tegen het eind van het jaar een vaccin. Ergens begin volgend jaar kunnen we dat vervelende COVID-19 dan achter ons laten. Kortom ik ben behoorlijk hoopvol wat betreft COVID-19.

Het enige risico dat ik nog wel zie is de kans op ergens een tweede coronagolf. Ik verwacht die echter niet overal. Afzwakkend COVID-19 en over een tijdje helemaal voorbij en toch acht ik de beurzen op het huidige niveau niet koopwaardig.

De reden is dat het voorbij gaan van COVID-19 niet parallel loopt aan het herstel van de economie. Je moet niet gaan beleggen op basis van het verloop van een ziekte maar op basis van bedrijfscijfers en dus de economie. De economische schade door die lockdowns is gigantisch.

Faillissementen, massa ontslagen, lagere bedrijfsomzetten, verlies maken en veel bedrijven met een lege kas en hogere schulden. Het gaat lang duren voordat dat weer allemaal op het niveau van voor COVID-19 zit.

Nu hoef je als belegger echt niet op het volledig herstel te wachten alvorens in te stappen. Maar zolang de economie nog niet aan het herstel is begonnen blijft het oppassen. Met economisch herstel heb ik het dan niet over kapperszaken en horeca die weer open mogen.

Om het begin van economisch herstel te zien kijk ik naar economische cijfers. Helaas komen de meeste cijfers maar eens per maand en dan ook nog met een behoorlijke vertraging. Het belangrijkste cijfer waar ik naar kijk is de wekelijkse Amerikaanse werkloosheidsaanvragen.

Dat komt altijd op donderdag en het zijn de cijfers van de week ervoor. Zeer recent dus. Het is een goede graadmeter omdat in tegenstelling tot in Europa Amerikaanse werknemers veel sneller ontslagen worden. Die Europese ontslagen zijn pas recent opgang gekomen maar gaan verder doorzetten.

In de afgelopen maanden hebben echter al 38 miljoen Amerikanen een werkloosheidsuitkering moeten aanvragen. De hoeveelheid ontslagen geven een goed beeld van hoe het Amerikaanse bedrijfsleven er voorstaat. Het zegt ook iets over te verwachten consumenten bestedingen.

Vanwege ontslag een veel lager inkomen en daardoor ook minder te besteden en misschien nog belangrijker kansloos voor een lening om grote aankopen te doen. Het aantal Amerikaanse werkloosheidsuitkeringen zal fors moeten dalen alvorens te kunnen spreken van een aanstaand economisch herstel. En zelfs dan zijn we er nog niet.

Het Amerikaanse werkloosheidspercentage was in april bijna 15%. De verwachting van zowel de Amerikaanse overheid als de FED is dat dit nog verder gaat oplopen tot ergens tussen de 20 tot 25%. Met een dergelijke hoge werkloosheid zal economisch herstel heel traag verlopen.

Veel trager dan het verdwijnen van COVID-19. Het is daarom volgens mij een grote fout om te beleggen op basis van het opheffen van lockdowns of zelfs het volledig verdwijnen van COVID-19. Economische cijfers daar gaat het om.  

De goud- en zilverprijs

Goud had vorige week een hele aardige week. Zilver had een uitstekende week. Het is normaal dat de zilverprijs met enige vertraging maar daarna wel met overtreffende trap een stijgende goudprijs volgt.

Het is nu wachten op het moment dat de goudprijs de 1800 dollar gaat doorbreken. Lukt het dan zal de 1900 meteen binnen bereik komen. Lage rente en het geld printen van centrale banken gaan hier voor zorgen.

Op korte termijn komt er een interessante ontwikkeling op ons af. De afgelopen maanden was het onmogelijk om fysiek goud en zilver in de vorm van munten of baren te kopen. Desondanks was er een grote vraag.

Toch vraag ik mij af hoeveel mensen toch op de koopknop drukken als er staat levertijd onbekend. Worden gouden en zilveren munten en baren weer wel uit voorraad leverbaar dan kan dat er een ware koopgolf ontstaan.

Pas als levertijden kort worden zullen we weten hoe groot de vraag naar fysiek goud en zilver werkelijk is. Ik denk aanzienlijk hoger dan uit die bestellingen met levertijd onbekend blijkt.

Holland Gold geeft aan dat men over 2 weken weer het meeste goud denkt te kunnen uitleveren. Voor zilver verwacht men pas over 3 tot 6 weken geen leverproblemen meer te hebben. Hier kunt u het lezen.

Bij andere leveranciers zie ik overigens vaak langere levertijden. Binnen enkele weken gaan we inzicht krijgen in hoe hoog de vraag naar fysiek goud werkelijk is.

Tot op heden was de verklaring voor het gebrek aan fysiek goud en zilver het coronavirus dat voor transportproblemen en smelterijsluitingen zorgde. Als dat gaat veranderen in het is niet aan te slepen want de vraag is te hoog. Dan zal dat zorgen voor forse prijsstijgingen.

Bij hogere goud- en zilverprijzen horen ook veel hogere goudmijn- en zilvermijnaandelen. Door de hogere en stijgende goud- en zilverprijs blijven die mijnaandelen in tegenstelling tot de rest van de beurs zeer koopwaardig.

De beursverwachting voor deze week

De snel verslechterende relatie tussen de VS en China zal veel aandacht krijgen. Hong Kong is een van de problemen. De Chinezen willen in Hong Kong steeds meer macht naar zich toe trekken. De inwoners protesteren en de Amerikanen steunen die protesten.

Noord-Korea kwam dit weekend met de aankondiging dat men het kernwapenprogramma weer gaat uitbreiden en de kracht van de rakketten gaat vergroten. Daarin zien de Amerikanen uiteraard een bedreiging. Het is dan ook afwachten hoe de Amerikanen hierop gaan reageren.

Met de eerste fase handelsdeal leek de spanning tussen de VS en China deels te zijn verdwenen. We zijn nu weer terug bij af. Van die handelsdeal of een vervolg is nog maar weinig terechtgekomen.

De situatie in Hong Kong is weer aan het escaleren en de Noord-Koreanen gaan weer met atoomwapens en raketten aan de gang.

Dat gaat voor veel druk op de beurzen zorgen. Hoeveel zal afhankelijk zijn van de reacties van de Amerikanen. Op maandag zijn de Amerikaanse beurzen overigens gesloten.

 Vul uw e-mail adres in:

Direct (gratis) een mail bij een nieuwe beursverwachting en update.

De beursverwachting voor de AEX

Vorige week een valse uitbraak uit de bandbreedte 490-530. Een normaal daaropvolgende krachtige daling bleef echter uit. Koopjesjagers sprongen meteen in de markt. Het is al vele weken hetzelfde beeld.

Na een kleine stijging meteen verkoopdruk. Na een kleine daling meteen koopjesjagers. De kans dat grote beleggers gezien de economische situatie en de risico’s op het huidige niveau alsnog gaan kopen acht ik erg klein.

Het is dan wachten op het moment dat de koopjesjagers het voor gezien houden. Stijgende beurzen trekken altijd veel nieuwe beleggers. Bij zijwaartse bewegingen zoals nu zal het animo om te gaan beleggen steeds verder afnemen.

Slecht beursnieuws kan koopjesjagers wegjagen. Noord-Korea, Hong Kong en de verslechterende relatie tussen China en de VS kunnen dat veroorzaken. De situatie in de EU mogen we ook niet vergeten. Het steunpakket voor de zuidelijke landen kan zo’n zelfde soort gedoe worden als destijds die soap rond Griekenland.

Kijk ik naar de economie en de situatie in de wereld dan horen daar lagere beurzen bij. Komt er een aanzienlijke daling dan zal ik zelf met ETF’s op koopjes gaan jagen. Want beurzen overdrijven na een krachtige beweging altijd.

Zowel in de plus als in de min. En van die overdrijvingen moet je gebruik maken om te verkopen of te kopen. Mijn eerste doel voor de AEX blijft 490.

Op dat niveau zal ik echter zeer waarschijnlijk (afhankelijk van hoe het beeld dan is) nog niet kopen. Pas als beurzen en ook de AEX onder uit de bandbreedte breken gaan de koopkansen komen.

Prijzen 2, 4 of 7 zilvermijnaandelen. Koop ze daarna bij uw eigen broker: Prijslijst

Het potentieel rendement van de 7 zilvermijnaandelen waar ik in beleg: klik hier