Beursverwachting komende week

Laatste update: 03-12-2023 14:30

Ik geloof niet in sprookjes

Mijn verwachting voor dit jaar was en is dat beurzen fors gaan dalen. Het mag duidelijk zijn dat de meeste beurzen (op veel in Azië na) nog niet zijn gedaald en dit jaar zelfs stegen. Zie ik het fout? Ja en nee.

Te beginnen met wat voor belegger ik ben. Ik ben een fundamentele belegger. Ik kijk naar economische cijfers, de economie, wat centrale banken doen en gaan doen enz. Op basis daarvan tracht ik dan te bepalen waar de beurzen heengaan.

Heb ik de fundamenten fout dan zal ook mijn conclusie voor de beurzen niet juist zijn. Wat betreft de fundamenten zit ik er echter zelden naast.

Ik zag het niet zitten dat de wereldeconomie na de coronaperiode ineens fors zou groeien. Ik kreeg gelijk want het was niet meer dan kwakkelen. Waardoor beurzen zoals ik had verwacht in 2022 in een bearmarkt terecht kwamen.

Ik geloofde niet dat die hoge inflatie slechts heel tijdelijk zou zijn. Ik kreeg gelijk.

Ik zag het als onzin dat de Chinese (en Aziatische) economie dit jaar na het opheffen van de corona lockdowns fors zou gaan groeien en de beurzen aldaar zouden stijgen. Alle analisten (die misschien zelf nog nooit in Azië zijn geweest) riepen dat begin dit jaar.

Ik was toen in Azië en zag het tegendeel. Ik had dat juist en de beurzen van Shanghai en Hongkong staan voor dit jaar op verlies.

Ik geloof niet in die zachte landing. Dat is na tijden met een veel te hoge inflatie die met forse renteverhogingen bestreden moet worden nog nooit gebeurd. Dat zal ook nu niet gebeuren. Er komt gewoon een recessie (Nederland zit al in een recessie).

En nu zitten we in de periode dat beleggers zich gek laten maken met aanstaande renteverlagingen. Complete onzin en totaal niet aan de orde. Maar beleggers geloven die bullshit en kopen aandelen waardoor beurzen stijgen en kopen staatsobligaties waardoor yields dalen.

Het gaat echt nog heel erg lang duren voordat centrale banken een te lage inflatie (onder de 2%) met renteverlagingen weer naar de 2% gaan brengen. Dus zie ik het fout?

Nee, alle beursanalisten en beleggers die zelfs in maart al renteverlagingen verwachten zien het helemaal fout en niet ik. Dat klinkt erg arrogant. Toch heb ik gelijk.

Ik kom op basis van de fundamenten en de cijfers tot die conclusie. Niet voldoende om u te overtuigen? Dat snap ik. Maar wie gaat er over renteverhogingen en verlagingen? Dat is de Fed.

En wat zei Fed voorzitter Jerome Powell afgelopen vrijdag? De strijd met de te hoge inflatie is nog lang niet gewonnen, het is veel te vroeg om over renteverlagingen te spreken en aanstaande renteverhogingen zijn niet uit te sluiten.

De Fed de enige die de rente zou kunnen verlagen zegt overduidelijk dat het niet aan de orde is en ze het niet gaan doen. Ze sluiten zelfs niet uit dat ze de rente nog moeten verhogen.

Dan is het toch simpel dat niet omdat ik het zeg maar omdat de Fed het zelf zegt dat al die beleggers en beursanalisten die renteverlagingen verwachten er compleet naast zitten.

Wat betreft de westerse beurzen die gaan dalen heb ik echter nog geen gelijk gekregen. Daar win ik het nog niet van beleggers die in renteverlagingssprookjes geloven.

Maar zoals altijd zal eens het sprookje uit zijn en de harde werkelijkheid duidelijk worden. Dat zal het moment zijn dat ik ook met de beurzen gelijk ga krijgen.

Blijft de inflatie dalen?

Er zijn denk ik 3 scenario’s mogelijk. De eerste is dat de inflatie hardnekkig te hoog blijft (3 of 4%) en niet omlaag te brengen is. Het tweede scenario is dat we 2 golven krijgen.

De eerste golf ligt dan bijna achter ons en na misschien nog een paar maanden van wat lagere inflatie krijgen we de tweede hoge inflatie golf.

Het scenario waarin de inflatie tot onder de 2% daalt en daar ook langdurig blijft acht ik alleen mogelijk als er een hele zware en langdurige recessie komt.

Ik verwacht volgend jaar wel een flinke recessie maar twijfel nog of die zwaar genoeg zal zijn om de inflatie blijvend tot onder de 2% te laten dalen. Waarom ik een langdurig te hoge inflatie verwacht?

Het eind van de globalisering. Jarenlang waren Aziatische landen bereid om tegen lage kosten voor ons te produceren. Maar ook in Azië is meer welvaart en die extreem lage prijzen kunnen ze niet meer waarmaken. Geopolitieke spanningen zorgen ook voor minder globalisering. Of het nu nog uit Azië komt of dichter bij huis. Prijzen liggen hoger en zullen blijven stijgen.

Hogere lonen. Lonen stijgen fors. Dat is overal gaande en die hogere lonen zal men moeten doorrekenen in de prijzen.

Klimaatkosten. Bedrijven zijn op allerlei manieren met het klimaat bezig. Dat is nog maar net begonnen en gaat heel veel geld kosten. Daar gaat het allemaal niet goedkoper door worden.

Geopolitieke spanningen. Die nemen nog steeds toe. Dat kan zorgen voor o.a. hogere energie- en grondstofprijzen.

Dalende yields. Door het onterechte geloof in renteverlagingen kopen beleggers (en spaarders) veel staatsobligaties en dalen de yields. Met name de yield op de Amerikaanse 10 jaars staatsobligatie is belangrijk. Want die yield is gekoppeld aan Amerikaans consumentenkrediet waaronder creditcards en hypotheken. Een lagere yield maakt lenen voor consumenten goedkoper en jaagt de economie aan en dat zorgt voor een stijgende inflatie.

Hogere belastingen. Om begrotingen rond te krijgen willen overheden bedrijven zwaarder gaan belasten. Dat zal voor hogere prijzen gaan zorgen.

Een hogere olieprijs. Maar dat is nog wel een vraagteken. Dat is in handen van de OPEC en daarom moeilijk in te schatten. Zowel een daling als een stijging van de olieprijs is mogelijk. Maar ik geef een hogere olieprijs een wat grotere kans.

Gezien bovenstaande punten zal de inflatie nog heel lang hoger dan 2% blijven. Met name dat deels einde van de globalisering, hogere loonkosten, hogere belastingen en klimaatkosten zijn zaken die blijvend zijn en een langdurig effect op de prijzen en dus de inflatie hebben.

De goud- en zilverprijs

Het feest is eindelijk begonnen. Goud staat ruim boven de 2000 dollar en zilver boven de 25 dollar. We zitten echter nog in het begin van de stijgingsfase.

Zie dit als een net begonnen stijgingsperiode van 1 tot 2 jaar of zelfs iets langer. In deze beginfase zal het nog wat wispelturig verlopen. Als goud boven de 2100 dollar en zilver boven de 30 dollar geraakt zal het momentum verder gaan toenemen.

Want dat zijn niveaus waarboven steeds meer beleggers interesse in goud en zilver gaan krijgen. Met de aandelen van mijnen en zoekers verloopt het nog zonder duidelijke lijn.

Een goudzoeker in de groep D op de goudmijnwebsite steeg vrijdag met meer dan 42%. De beste zilverzoeker steeg vrijdag met 20%. Maar er waren vrijdag ook nog een paar goud/zilverzoekers die in de min gingen.

Het zal bij die aandelen even tijd kosten voor het volledige vertrouwen weer terug is en beleggers er vol voor gaan. Als dat gebeurd zijn er zeer forse stijgingen te verwachten. Want die aandelen zijn de afgelopen jaren (onterecht) hard gedaald en hebben heel erg veel stijgingsruimte.

De weekverwachting voor de beurzen

Woensdag banencijfers van ADP en vrijdag het officiële banencijfer. Die cijfers gaan de week bepalen. Maar ook de woorden van Powell van afgelopen vrijdag kunnen een rol gaan spelen. Volgende week woensdag is namelijk de volgende Fed meeting.

Beleggers kunnen zich met het oog op die meeting gaan afvragen of ze met die renteverlagingendroom niet te hard van stapel zijn gelopen.

 Vul uw e-mail adres in:

Direct (gratis) een mail bij een nieuwe weekverwachting en dagelijkse update. 

De weekverwachting voor de AEX

Zolang beleggers in renteverlagingen blijven geloven zal de AEX niet aan een correctie beginnen. De tijd begint wel te dringen. Want volgende week woensdag krijgen we de Fed.

En gezien de uitspraken van Jerome Powell van afgelopen vrijdag is te verwachten dat hij daar alsnog zal herhalen dat renteverlagingen niet aan de orde zijn.

Gaan beleggers dan volgende week woensdag afwachten of kiezen ze deze week al eieren voor hun geld. Dat is de grote vraag voor deze week.

 

Prijzen 2, 4 of 7 zilvermijnaandelen. Koop ze daarna bij uw eigen broker: Prijslijst

Bovenstaande is met zorg samengesteld. Informatie komt van betrouwbaar geachte bronnen of is al publiekelijk bekend geworden. Desondanks zijn fouten nooit uit te sluiten. Beursman BV is niet verantwoordelijk voor eventuele fouten. Verwachtingen zijn gebaseerd op basis van bepaalde aannames. Het is echter niet zo dat alle gedane verwachtingen ook daadwerkelijk gaan uitkomen. Beursman BV is niet verantwoordelijk voor het niet uitkomen van verwachtingen. Bovenstaande mag op geen enkele manier gezien worden als een aanbeveling om een financieel product of financieel instrument in de breedste zin te kopen of te verkopen. Bovenstaande mag niet gezien worden als een beleggingsadvies. De Algemene Voorwaarden van Beursman BV zoals vermeld op deze website zijn van toepassing.