Beursverwachting komende week

Laatste update: 04-06-2023 19:40

Een onbelangrijke beursweek

We krijgen deze week net als iedere week weer wat economische cijfers. Maar verder staat er niks belangrijks op de agenda. Beleggers zullen daarom al naar volgende week gaan kijken waarin we op woensdag de FED en op donderdag de ECB krijgen.

Ophoging schuldenplafond

Zoals verwacht durfde men het niet aan om het niet tijdig rond te krijgen. Dat schuldenplafondrisico is weg. We gaan nu een nieuwe fase in. De Amerikaanse overheid gaat weer de markt op om geld te lenen.

De inschatting is dat de VS voor dit jaar een begrotingstekort van 1500 miljard dollar zal hebben. Dat geld zal men via de uitgifte van staatsobligaties gaan lenen. Sinds januari toen het vorige schuldenplafond is bereikt heeft de VS niks extra’s geleend.

Men hield de boel draaiende door o.a. veel stortingen naar geldpotjes tijdelijk niet te doen. Die achterstand zal men nu willen gaan inlopen.

Daarnaast moet men deze week per direct geld gaan lenen om de rekeningen te kunnen betalen. De deadline was tenslotte op 5 juni. Het is dan ook afwachten hoe de yields op Amerikaanse staatsobligaties hierop gaan reageren.

Waarom beurzen gaan dalen

Zoals bekend verwacht ik ergens gedurende dit jaar een forse beurscorrectie. Mijn verwachting is dat de AEX dan naar de 530 of lager gaat. Dit was mijn jaarverwachting voor 2023 en die verwachting heb ik nog steeds.

Wat ook nog steeds mijn verwachting is dat na het zetten van die lage bodem beurzen in een bullmarkt terecht gaan komen die vele jaren zal duren. Maar eerst dus nog die forse beursdaling.

Ik verwacht die daling nog steeds op basis van 2 hoofdredenen. Ten eerste verwacht ik een wereldwijde recessie. Ten tweede verwacht ik een gigantisch budget probleem. En over dat laatste wil ik het nu gaan hebben.

Ik wil er meteen bij vertellen dat ik begin dit jaar de enige was die op basis van een gebrek aan budget de verwachting had dat beurzen dit jaar hard zouden gaan dalen. Sinds vorige week ben ik niet meer de enige.

De ECB kwam vorige week met een rapport waarin men hetzelfde aangeeft. Volgens de ECB spelen er 2 zaken. Er is geldkrapte op de financiële markten aan het ontstaan en het is steeds moelijker om nog extra budget te lenen.

Die geldkrapte zagen we tot op heden nog niet goed terug op financiële markten want beurzen deden het nog heel aardig dit jaar. De reden is dat de grootste lener ter wereld de VS sinds januari niks extra’s meer mocht lenen.

De geldkrapte zagen we al wel terug in de bankenwereld waar een paar banken in de problemen kwamen. Vanaf nu gaat de Amerikaanse overheid echter weer wel de markt op om geld te lenen en dus uit financiële markten te trekken.

Dat gaat voor de “perfect storm” zorgen. Een aantal problemen die op hetzelfde moment samenkomen en zaken in korte tijd kunnen laten escaleren. Ik leg dat hieronder uit.

Centrale banken

Naast renteverhogingen die lenen duurder maken doen centrale banken als de ECB en de FED nog iets. Ze verkleinen de balans door veel aflopende obligaties niet meer door te rollen (voor hetzelfde geld geen nieuwe kopen). Je moet dat zien als het omgekeerde van de geldpers en men trekt dus geld uit de financiële markten.

Normale banken

Nadat een aantal banken recent in de problemen kwamen zijn alle banken voorzichtiger geworden. Ze zullen risico’s gaan mijden. Minder snel geld uitlenen en voorzichtiger met riskante beleggingen. Men heeft ook minder toegang tot vers geld en minder budget. Centrale banken vragen meer rente en eisen vaak hogere bankbuffers.

De kleine belegger

Veel coronaspaargeld dat men toen niet kon uitgeven kwam op de beurzen terecht. Dat geld is men inmiddels wel gaan aanspreken en dat gaat door de hoge inflatie ook nog eens extra hard.

De hoge inflatie zorgt ervoor dat veel kleine beleggers geen budget meer overhouden om ermee te gaan beleggen. Tevens zal men eerder belegd geld van de beurs halen om de hogere rekeningen te betalen en ervan op vakantie te gaan.

Met name dat laatste gaat bijdragen aan die perfect storm. De vakantiemaanden komen er weer aan. We mogen en kunnen weer allemaal op vakantie……maar die vakantie is er niet bepaald goedkoper op geworden.

Prijsstijgingen van 30% of meer t.o.v. 2019 zijn heel normaal. De gemiddelde kleine belegger zal dus de komende maanden niet kunnen beleggen maar eerder vanwege vakantie uitgaven geld van de beurs halen.

Bijna alle landen hebben een begrotingstekort

We mogen niet vergeten dat ook voor zover ik weet alle Europese landen te maken hebben met een begrotingstekort. Ook die landen trekken door het uitgeven van staatsobligaties alsmaar meer geld uit de markt.

De geldtoevoer is al gestopt

De afgelopen weken was al goed te zien dat er geen extra geld meer richting financiële markten ging. Ja, er waren beurzen zoals met name de Nasdaq die nog wel stegen. Maar dat geld kwam dan van de obligatiemarkt.

Op dag basis was goed te zien dat als die dag de yields stegen (verkoop obligaties) de beurzen stegen. Maar ook andersom dat wanneer yields daalden (kopen obligaties) dat beurzen op die dag in de min gingen.

Er was nooit voldoende budget om zowel obligaties als aandelen te kopen. Sinds 2009 was er altijd voldoende budget om jarenlang zowel obligaties als aandelen te kopen waardoor yields maar bleven dalen en beurzen maar bleven stijgen.

2022 was het jaar dat dit op jaarbasis al niet meer lukte. De laatste weken lukt het ook op dag basis al niet meer.

De Amerikaanse overheid gaat weer lenen

Wat hierboven allemaal staat geeft al aan dat financiële markten tegen grenzen aanlopen en dat het er ook niet beter op gaat worden. Vanaf deze week komt daar dan ook nog de Amerikaanse overheid bij die voor mega bedragen staatsobligaties gaat uitgeven.

Hoe nu verder?

Ik verwacht dat in eerste instantie de yields gaan oplopen. Ik volg daarvoor de 10 jaars Amerikaanse staatsobligatie. Loopt die yield op tot tegen de 4% dan gaan we dat op de beurzen merken. Boven de 4% en beurzen zullen er erg veel last van krijgen.

Want dat is het niveau waarop staatsobligaties een alternatief voor aandelen beginnen te worden. En er dus steeds meer geld van de beurzen richting obligaties zal gaan.

Een zwarte zwaan die volgens mij zeker een keer zal komen aanvliegen is als het een land niet lukt om via de uitgifte van staatsobligaties het beoogde bedrag op te halen. Ik verwacht dat voor later dit jaar.

Wanneer die geldkrapte op financiële markten flink gaat opspelen? Ik denk dat het iets van weken of hooguit een paar maanden gaat worden.

Wanneer zullen beurzen er veel last van krijgen? Het beleggerssentiment is nog steeds heel erg positief. Zolang dat zo blijft zullen beurzen slechts beetje bij beetje dalen. Pas als het beurssentiment omslaat naar negatief zullen beursdalingen fors gaan versnellen.

De goud- en zilverprijs

Recent geen nieuws meer over de bankencrisis. Ook is er nog geen recessie angst. Positief is dat goud en zilver na de recente dalingen nu bezig zijn met bodemvorming.

Kijk ik naar de grafieken dan zou ik normaal concluderen dat de bodems al zijn gezet en er nu een stijging volgt. Maar met volgende week woensdag de FED denk ik dat we nog even geduld moeten hebben.

De weekverwachting voor de beurzen

Volgende week de FED en de ECB. Dan zal deze week er niet toe doen. Ik zal wel die yields op de 10 jaars Amerikaanse staatsobligatie goed in de gaten blijven houden. Ik wil zien hoe die deze week gaan reageren als de Amerikaanse overheid nieuwe staatsobligaties gaat uitgeven.

 Vul uw e-mail adres in:

Direct (gratis) een mail bij een nieuwe weekverwachting en dagelijkse update. 

De weekverwachting voor de AEX

Ook voor de AEX blijft mijn verwachting dat de toekomst van de AEX dit jaar door de geldkrapte bepaalt gaat worden. De AEX zit nu in de bandbreedte 735 – 777.

Ik richt mij dan ook in eerste instantie op die 735. Daar kan de AEX deze week of begin volgende week al heengaan. Dat zal dan zijn omdat beleggers de kans dat de FED volgende week de rente toch met 0,25% gaat verhogen zien toenemen.

Prijzen 2, 4 of 7 zilvermijnaandelen. Koop ze daarna bij uw eigen broker: Prijslijst

Het potentieel rendement van de 7 zilvermijnaandelen waar ik in beleg: klik hier