Beursverwachting AEX komende week

Laatste update: 17-11-2019 17:02

Nog steeds de handelsoorlog

Vorige week weer een stortvloed aan nieuws over de handelsoorlog. De ene keer negatief de andere keer positief. Afgelopen vrijdag bleek de optelsom van al dat handelsdealnieuws vooral op Amerikaanse beurzen positief uit te pakken.

Europese beurzen hadden vorige week geluk dat de Duitse economie net niet in een recessie terecht kwam. Trump had vorige week de beslissing over importtarieven op Europese auto’s kunnen nemen. Hij deed dat echter nog niet.

Jerome Powell de FED voorzitter gaf een uitgebreide uitleg over het beleid. Hij bleef positief over de Amerikaanse economie. Powell gaf nog steeds geen goede verklaring voor het repo probleem. Powell gaf wel aan dat de snel oplopende Amerikaanse staatsschuld onhoudbaar is. Volgens Powell hoeven we ons nergens zorgen over te maken en bubbels ziet hij niet.

Uiteraard gaat het nog heel aardig in de VS. Maar hoe zou het zijn geweest als er dit jaar geen bijna 1000 miljard dollar via fiscale stimulatie in de economie was gepompt? Er geen 3 renteverlagingen waren geweest. De FED de afgelopen maanden niet voor bijna 300 miljard in het repo systeem had gepompt.

Over de Amerikaanse economie zit een laagje chroom met daaronder een hoop schroot. Ik kocht vorige week 1 ETF (groep J). Ik verkocht voor de lange termijn strategie 1 ETF met een rendement van 12%.

De handelsoorlog

Al geheel dit jaar blijkt handelsoorlog nieuws op de beurs de zwaarste weging te hebben. Bijna iedere week krijgen we meerdere malen zowel negatief als positief nieuws over die handelsoorlog. In de praktijk schiet het echter niet op. Toch blijven beleggers hoop houden.

Het laatste nieuws is dat Steven Mnuchin en Robert Lighthizer afgelopen zaterdag de Chinese vicepresident Liu He hebben gebeld. Volgens de Chinezen was het een constructieve discussie over elkaars belangrijke problemen. Na afloop heeft men afgesproken contact te blijven houden.

Een discussie over belangrijke problemen. Dat kan van alles betekenen. Van een hooglopende ruzie tot begrip hebben voor elkaars problemen. Een ding is wel duidelijk. Als er over belangrijke problemen nog steeds discussies zijn lijkt een deal erg ver weg.

Ik maak mij inmiddels zorgen over die handelsoorlog. Niet over de economische gevolgen. Niet over het feit dat er misschien helemaal geen deal komt. Ik maak mij zorgen over wat het met de beurzen heeft gedaan. Een constante stroom van positief nieuws over die handelsdeal heeft beleggers zo positief gestemd dat beurzen op toppen of all time highs staan.

Beleggers zien in die aanstaande handelsdeal iets geweldigs dat alle economische problemen die er in de wereld zijn oplost en beurzen torenhoog zal laten stijgen. De verwachtingen die beleggers hebben zijn gewoon te hoog, veel te hoog. De aannames meestal niet juist.

Beleggers zien in de handelsoorlog de enige reden dat het minder gaat met de wereldeconomie. Dat is niet juist. De economie maakt altijd golfbewegingen. Na goede jaren komen er altijd wat mindere jaren. Na de vorige crisis is de economie maar blijven groeien.

In veel landen in een zelden voorkomende lange periode. Het was tijd voor een mindere periode. De inzet van de Amerikanen is om een aantal scheefstanden met China aan te pakken. Komt er ooit een deal dan gaan we dus niet terug naar een situatie van voor de handelsoorlog. Een flink aantal restricties zullen van kracht blijven.

Die geweldige deal die meteen de groei van de wereldeconomie in een hogere versnelling zet is gewoonweg onmogelijk. Maar die geweldige alles oplossende deal zit inmiddels wel in de beurskoersen. Dan zijn er meerdere scenario’s mogelijk.

Er komt geen deal. Dat zou een enorme teleurstelling worden. Er komt een zeer beperkte deal. Dat is niet wat er momenteel in de beurskoersen zit verwerkt. Er komt een uitgebreide handelsdeal. Zelfs als die redelijk zou voldoen aan wat beleggers inmiddels verwachten.

Dan maakt de beurswijsheid “Het bezit van de zaak is het eind van het vermaak” een hele grote kans. De Amerikanen hebben een soortgelijk gezegde “Buy the rumor sell the news”.

Naar mijn mening hebben we op dit moment te maken met een handelsdealbubbel. Veroorzaakt door een jarenlange opeenstapeling van veel te positief handelsdealnieuws. De krachten die normaal op beurzen werkzaam zijn kunnen de hoge standen niet verklaren.

Op basis van economische cijfers en bedrijfscijfers hadden beurzen veel lager moeten staan. De stimuleringsacties van de ECB en de FED gaven uiteraard wel steun aan de beurzen.

Echter die stimuleringen zijn t.o.v. de afgelopen jaren niet dermate toegenomen om de huidige all time highs te verklaren. We zijn gewoon te afhankelijk van die handelsdeal geworden en dat is zorgelijk.

De goud- en zilverprijs

Al dat positieve handelsdealnieuws had ook zijn uitwerking op de goud- en zilverprijs. Als beleggers geen risico’s meer zien kopen ze ook geen goud of zilver. Voor de goudmijn- en zilvermijnaandelen kwamen die lagere goud- en zilverprijs op een heel slecht moment.

De meeste goudmijn- en zilvermijnbedrijven waar ik in beleg kwamen met prachtige kwartaalcijfers. Een stijgende productie en door de hogere goud- en zilverprijs sterk gestegen winsten. Normaal reden voor hele forse koerswinsten. Dat viel deze keer nog wel eens tegen.

Want die mooie bedrijfscijfers kwamen vaak op een dag dat de zilver- en goudprijs wederom een stapje terug deden. Beleggers kijken dan meteen vooruit. Die prachtige cijfers over het derde kwartaal zijn ze dan meteen vergeten.

Ze zien in die iets lagere goud- en zilverprijs dan meteen dat de vierde kwartaalcijfers misschien gaan tegenvallen. Waren de goud- en zilverprijs op hetzelfde niveau gebleven of verder gestegen dan hadden de meeste zilvermijn- en goudmijnaandelen nu tientallen procenten hoger gestaan.

Het is jammer maar ik til er niet zwaar aan. Feit is dat de goud- en zilverprijs nu veel hoger staan dan een jaar geleden. Door de samenloop van omstandigheden (bedrijfscijfers net toen de goud- en zilverprijs begon te dalen) is het potentieel dat de goudmijn- en zilvermijnaandelen hebben er nog niet volledig uitgekomen.

Ik beleg er echter niet in voor een dag, week, maand of kwartaal maar voor meerdere jaren. Ik heb overigens geen reden tot klagen. Gemiddeld staan de goudmijn- en zilvermijnaandelen waar ik in beleg heel fors in de plus. Maar het had nog veel meer kunnen zijn.

De weekverwachting voor de beurzen

Nieuws rond de handelsoorlog tussen de VS en China zal het belangrijkst blijven. Het is ook nog even afwachten of er wel of niet Amerikaanse importtarieven op Europese auto’s komen.

In Hong Kong begint het steeds verder uit de hand te lopen. Het Chinese leger is al even ingezet. Echter nu nog alleen om te helpen de rotzooi op te ruimen. Dat kan een eerste stap naar ingrijpen zijn.

Het cijferseizoen loopt deze week op zijn einde. Daar is niks meer van te verwachten. Er komen wel behoorlijk wat economische cijfers.

Echter zolang beleggers de hoop hebben dat een handelsdeal alle economische problemen gaat oplossen doen beurzen er niet zoveel op. Ik zal u uiteraard dagelijks op de hoogte blijven houden.

 Vul uw e-mail adres in:

Direct (gratis) een mail bij een nieuwe beursverwachting en update.

De weekverwachting voor de AEX

Vorige week kregen beleggers boven de 600 last van hoogtevrees. Die 600 is overigens alleen een psychologische weerstand. De echte weestand ligt bij 610. Als partijen ook deze week weer met positief handelsdealnieuws komen kan de AEX naar 610 of nog hoger.

Zolang er geen deal is en de hoop blijft kan de AEX nog een heel stuk hoger. Het gaat oppassen worden als men aangeeft een deal te hebben.

Prijzen 2, 4 of 7 zilvermijnaandelen. Koop ze daarna bij uw eigen broker: Prijslijst

Het potentieel rendement van de 7 zilvermijnaandelen waar ik in beleg: klik hier