Beursverwachting komende week

Laatste update: 15-01-2022 20:58

Hogere kosten, hogere lonen en kunnen doorberekenen

Deze week en ook de komende weken gaat het cijferseizoen de beurzen bepalen. De rode draad zal de gestegen inflatie worden.

Hoeveel last heeft een bedrijf gehad van de hogere kosten? Waarbij hogere lonen uiteraard ook onder die hogere kosten vallen. Per bedrijf zullen er grote verschillen zijn.

Een productiebedrijf dat veel inkoop heeft zal eerder last van hogere kosten krijgen dan een dienstverlener met alleen mensen op kantoor. Het was dan ook heel opvallend dat een aantal Amerikaanse banken die vrijdag met cijfers kwamen aangaven dat ze last van hogere kosten (personeel) hadden.

Bij banken verwacht je niet zo snel dat hogere kosten een belangrijke rol spelen. Dat verwacht je eerder bij fabrieken. Wat die Amerikaanse banken ons leren is dat hogere kosten dus bij alle bedrijven een rol kunnen spelen.

Hard stijgende kosten gaan dit cijferseizoen een nieuw en zeer belangrijk item worden. Beleggers zijn dat niet gewend. Logisch want het is 40 jaar geleden dat de inflatie zo hoog was.

Een andere vraag is of bedrijven die hogere kosten hebben kunnen doorberekenen. Als men simpelweg de verkoopprijzen heeft kunnen verhogen kan de winst hetzelfde gebleven zijn. Ik lees vaak dat de verwachting is dat dit is gelukt. Ik ben het daar niet mee eens.

De historie van periodes met hoge inflatie leert ons dat het de meeste bedrijven niet lukt om die hogere kosten ook meteen door te rekenen. De inflatie is vorig jaar in zeer korte tijd hard opgelopen. Te snel voor bedrijven om meteen de verkoopprijzen fors op te hogen.

Dat centrale banken te lang bleven aangeven dat die hoge inflatie slechts tijdelijk zou zijn kan ervoor gezorgd hebben dat bedrijven nog even met prijsverhogingen hebben gewacht.

Hogere kosten en die niet of niet volledig kunnen doorrekenen zal zorgen voor minder winst. Dat is dan ook mijn verwachting voor dit cijferseizoen; minder winst.

Wat bedrijven dan meestal doen is meteen een kostenreductieplan presenteren. We kennen dat uit begin jaren 80 toen de inflatie ook zo hoog was.

Dan is niet meer de ondernemer met de mooie toekomstplannen binnen het bedrijf de baas maar de zuinige boekhouder die alle mooie plannen in de ijskast zet.

In de begin jaren 80 hadden met name westerse autofabrikanten daarmee te maken. Resultaat geen nieuwe modellen, geen innovatie en alleen maar overleven. Of het meteen al zo extreem als toen gaat worden? Nee, dat verwacht ik niet.

Maar de boekhouder zal wel een grotere rol bij belangrijke investeringen gaan krijgen. En die zullen dan vaker dan normaal even niet doorgaan.

Wat gaat dit allemaal voor de beurzen betekenen? Hogere kosten en daardoor minder winst. Dan gaat de koerswinstverhouding stijgen. En die koerswinstverhoudingen staan op dit moment al historisch gezien zeer hoog.

In die hoge koerswinstverhoudingen van nu zit de verwachting dat winsten de komende tijd gaan stijgen. Maar ze zullen waarschijnlijk gaan dalen. Dan zal als de winst inderdaad daalt ook de koers van het aandeel moeten gaan dalen.

Maar dat is niet het enige effect. De aankondiging van een kostenreductieprogramma kan de belegger geruststellen dat de winst op termijn weer omhoog kan. Dan hoeven koersen niet of niet zo fors te dalen.

Wat omdat dit aan het begin van het nieuwe jaar is zeer belangrijk zal zijn is de verwachting die bedrijven voor dit jaar hebben. Als dat verhalen gaan worden in de trant van hogere kosten, omzet onder druk en winst onder druk trek dan de veiligheidsriemen maar wat strakker aan.

De goud- en zilverprijs

De goudprijs heeft de weerstand bij 1800 dollar doorbroken. Maar blijft daar nu een beetje hangen. De huidige hoge inflatie zit nog niet in de goud- en zilverprijs verwerkt.

Die vertraging verloopt historisch gezien echter meestal zo. De link goud/inflatie is niet 1 op 1. Er is geen sprake van een harde directe koppeling.

Het is dus niet zo dat als de inflatie per maand met 2% stijgt goud en zilver die maand ook meteen met 2 of 4% stijgen. Kijk je in de meerjarige grafieken dan zie je dat de inflatie altijd per maand gezien redelijk geleidelijk stijgt.

Goud en zilver zie je in meerjarige grafieken lange tijd vrijwel niks doen en dan plotseling keihard stijgen. Je moet met goud en zilver gebaseerd op hoe het in het verleden altijd ging meer denken aan een elastiekje.

De inflatie begint te stijgen en trekt het goud/zilver elastiekje steeds harder aan. Maar goud en zilver komen nog niet in beweging. Tot het moment dat goud en zilver ineens door het elastiekje omhoog geschoten worden.

Die periode van door de toenemende inflatie het elastiekje strakker aantrekken maar zijwaarts bewegend goud en zilver is meestal ongeveer een jaar.

De Amerikaanse inflatie begon vanaf begin 2021 hard te stijgen en doorbrak in maart met 2,6% de grens van de streefinflatie van 2%. Vanuit historische data gezien staan we nu aan de vooravond van het omhoogschieten van goud en zilver.

Groep D goudmijnwebsite in totaal 12 goudmijnaandelen

Vorige week konden alleen klanten met een lopend goudmijnabonnement door bijbetaling opwaarderen naar groep D.

Deze week kan iedereen met een account op de ETF- of goudmijn- of zilvermijnwebsite een abonnement op de nieuwe groep D op de goudmijnwebsite nemen.

U hoeft geen lopend abonnement te hebben. Ook als u in het verleden een abonnement op de ETF- of goudmijn- of zilvermijnwebsite heeft gehad kunt u een abonnement op groep D nemen.

Als u inlogt ziet u daarna in uw account de knop groep D staan. Als u daarop klikt ziet u de prijs en kunt u indien gewenst de bestelling afronden. Voor inloggen: klik hier

Vanaf zaterdag 22 januari zal groep D pas voor iedereen in de gewone prijslijst komen. Onderaan deze weekverwachting heb ik nog de korte omschrijvingen van de 5 nieuwe goudmijnaandelen geplaatst. Daarnaast zitten in groep D ook nog de 7 goudmijnaandelen van groep C.

De weekverwachting voor de beurzen

Het cijferseizoen zal steeds belangrijker gaan worden. In het westen personeelsuitval door Omicron en lockdowns in Azië blijven risico’s. De situatie rond Oekraïne blijft als mogelijke zwarte zwaan boven de beurzen vliegen.

De opening van Europese beurzen op maandagochtend zie ik als belangrijk. De afgelopen tijd kochten “weekendbeslissers” en dus veelal kleine beleggers dan meteen. Dat liep de afgelopen tijd niet altijd goed af.

Ben dan ook benieuwd hoe dat maandag gaat verlopen. Een groene opening en de kleine belegger is nog positief. Een rode opening en het sentiment is negatiever geworden. En het is heel lang geleden dat we met een negatief sentiment te maken hebben gehad.

De weekverwachting voor de AEX

De AEX zit nog steeds binnen de bandbreedte 750-800. De AEX index is zelf enigszins verzwakt. Maar een groot probleem lijkt er daar nog niet te zijn.

Waar ik dat wel zie is bij een aantal individuele AEX aandelen. Die zijn dit jaar wel door belangrijke steunniveaus gezakt. Zie update van vrijdag over Adyen.

Nog een paar meer AEX aandelen die ook gezien het cijferseizoen dat voorbeeld volgen en de AEX zal zelf ook door een belangrijke steun zakken. Dat is de steun bij 750. Allereerst verwacht ik echter een test van die steun rond de 750.

Hieronder de korte omschrijvingen van de 5 nieuwe goudzoekers:

Een goudzoeker met een veelbelovend gebied in Canada en hele goede boorresultaten. Er is echter nog te weinig geboord om de afmeting van de vondst al te kunnen inschatten. Het management van deze goudzoeker is tevens eigenaar van een bedrijf dat grondonderzoek en boringen voor andere goudzoekers en mijnbedrijven in die regio verricht. Er is dus veel praktijkervaring aanwezig. Naast goud zoekt men ook naar koper.

Een goudzoeker met 3 veelbelovende gebieden in Canada en de VS. Alle 3 in begin stadium. In 2 gebieden heeft men al geboord. Voor het derde zeer interessante gebied heeft men vorig jaar een boorvergunning gekregen en gaat men binnenkort boren. Naast goud heeft men ook al zilver, zink, lood, niobium, lithium, molybdeen, koper en veel REE gevonden. REE staat voor Rear Earth Elements. Door alle nevenvondsten is dit een wat aparte goudzoeker. Maar juist door die nevenvondsten wel met heel erg veel potentieel. 

Een goudzoeker met een tweetal gebieden in Canada. Een gebied is nog pril. Bij het andere gebied heeft men al aardig wat goud gevonden. Door de lage beurswaarde (4 miljoen euro) gaat het allemaal wat traag. Maar dat kan snel veranderen. De CEO zit ook in de directie van een zeer succesvolle goudzoeker die recent is overgenomen. De koers van dit aandeel is 0,09 Canadese dollar.

Een goudzoeker die in Afrika al voldoende goud (meer dan 3 miljoen ounce) heeft gevonden om een goudmijn te beginnen. Die goudmijn beginnen is het doel. Het project is doorgerekend en dat ziet er goed uit. De mijnvergunning heeft men ook al. De beurswaarde is met 20 miljoen euro erg laag. Het is wachten op de financiering voor de bouw van de goudmijn. Ik verwacht dat dit gaat lukken. Want de president is een zwaargewicht die al meerdere mijnen in Afrika heeft opgezet.

Een goudzoeker met een drietal gebieden in Canada. In 1 van die gebieden is men zeer actief bezig. Het is een goudzoeker die gespecialiseerd is in hele oude en verlaten goudgebieden. Met moderne technieken en veel dieper boren tracht men er veel meer goud te vinden. Dat lukt heel goed. Dit kwartaal komt men met een rapport met het al gevonden goud. Dit jaar gaat men met een groot boorprogramma 30.000 meter boren.

Prijzen 2, 4 of 7 zilvermijnaandelen. Koop ze daarna bij uw eigen broker: Prijslijst

Het potentieel rendement van de 7 zilvermijnaandelen waar ik in beleg: klik hier