Beursverwachting komende week
Laatste update: 28-06-2025 22:34
Tussen de hete soep (Midden-Oosten) en de zeldzame patatten (handelsdeal China)
Afgelopen week was maar een rare beursweek vol belangrijk beursnieuws. De week begon met de Amerikaanse aanval op Iran. Slecht nieuws maar beurzen stegen.
Toen het wat rustiger aan het Iran front was geworden begonnen beurzen wat te dalen. Na bekendmaking van de handelsdeal met China stegen beurzen weer.
Vrijdagavond kregen Amerikaanse beurzen last van het stopzetten van de handelsbesprekingen met Canada. Allemaal zwaarwegend beursnieuws. Maar het allerbelangrijkste beursnieuws kreeg nauwelijks aandacht.
Vergeet die handelsoorlogen, die spanningen in het Midden-Oosten en dat gezeur over renteverlagingen van de Fed. Ze blijven heel belangrijk voor financiële markten en de beurzen.
Maar vallen in het niet met de grote gamechanger waar we vorige week mee te maken kregen. De Fed besloot afgelopen week de buffers voor Amerikaanse banken te verlagen (moet nog wel door andere partijen ook goedgekeurd worden maar dat zal wel lukken).
Met het aanhouden van lagere buffers krijgen Amerikaanse banken de mogelijkheid om aanzienlijk meer geld in te zetten. Ze gaan de financiële markten overspoelen met extra kapitaal.
Het heeft allemaal te maken met die uit de hand lopende hoge Amerikaanse staatsschuld. In juli gaat waarschijnlijk Trump zijn grote belastingverlagingsplan goedgekeurd worden.
Tevens dient men in juli of uiterlijk augustus het Amerikaans schuldenplafond op te hogen. Met als gevolg dat de Amerikaanse overheid plots aanzienlijk meer staatsobligaties moet gaan uitgeven.
Ik vroeg mij eerder af of de financiële markten dat wel aan zouden kunnen. Ik had mijn twijfels. Maar met lagere bankbuffers is dat geld er wel. Dat is dus de oplossing waarvoor men kiest. Amerikaanse banken gaan de ruimte krijgen om de Amerikaanse overheid nog meer te financieren.
Met lagere buffers staan die Amerikaanse banken er dan wel zwakker voor. Reden voor 2 Fed leden om tegen te stemmen. De komende jaren kunnen banken dan eerder in de problemen komen. Ik verwacht daardoor echter geen groot aantal faillissementen.
Ze zullen dat anders oplossen. Met overnames. Ik verwacht dat de komende jaren meerdere Amerikaanse banken gaan fuseren.
Nu terug naar de gevolgen van dat extra bankengeld. Want ik moet nu mijn verwachtingen gaan bijstellen. De kans dat het deze zomer en in de herfst misloopt met de yields op Amerikaanse staatsobligaties is nu aanzienlijk kleiner geworden.
De geldpers van de Fed zal ook nog niet opgestart worden. Dat had naar mijn mening gemoeten. De Fed heeft echter voor een andere oplossing gekozen. Geen vers geld printen maar de reserves van normale banken inzetten.
De geldpers weer aan had een schokeffect bij de dollar (omlaag) en goud en zilver (fors omhoog) gegeven. De buffers van banken verlagen is ook een enge gedachte maar weegt minder zwaar dan wanneer de geldpersen weer moeten gaan draaien.
Zolang de Amerikaanse staatsschuld blijft oplopen en dat zal gebeuren komt er toch weer een moment dat de Fed de geldpers moet gaan aanzwengelen. Maar dat zal dan pas op zijn vroegst eind dit jaar zijn maar eerder ergens in de loop van volgend jaar.
Voor de beurzen gaat dit ook gevolgen hebben. Mijn verwachting was waarschijnlijk deze zomer als het misgaat met de yields op Amerikaanse staatsobligaties de eerste daling en dan in oktober de tweede en de lage bodem.
Met geld van de banken zal men die yields de komende tijd waarschijnlijk wel onder controle kunnen houden. Dan kan die beursdaling van de zomer ook uitblijven.
Meer geld van de banken kan die beurzen eerst zelfs nog hard laten stijgen. De kans op een enorme euforiestijging is nu fors toegenomen. De historie leert ons dat er voor een diepe bodem eerst nog een euforiestijging kan plaatsvinden.
De klap omlaag zal echter komen. Want kijkend naar de fundamenten staan beurzen ook nu al veel te hoog.
Afhankelijk van hoeveel staatsobligaties de Amerikaanse overheid gaat uitgeven, hoeveel geld er van de banken beschikbaar komt en welke gebeurtenissen gaan plaatsvinden kan de lage beursbodem nog steeds in oktober komen.
De kans dat dit pas maanden later gaat plaatsvinden is nu echter wel toegenomen. Maar in grote lijnen gaat de hoeveelheid geld die Amerikaanse banken extra in het systeem kunnen pompen en de hoeveelheid geld die de Amerikaanse overheid via de uitgifte van staatsobligaties uit het systeem gaat zuigen bepalen wanneer die forse beursdaling gaat beginnen.
Die 2 dingen zijn nu nog niet goed in te schatten. Met het verlagen van die bankenbuffers is er echter tijd gekocht. Hoeveel tijd weten we nog niet. Echter zolang het echte probleem van een te hoog begrotingstekort niet aangepakt gaat worden is het uitstel ….. geen afstel.
De goud- en zilverprijs
De goudprijs lijkt een beetje te blijven hangen. Er lijkt weinig meer te gebeuren. Maar niets is minder waar. Het is echter niet het spel van de kleine belegger.
Het zijn nog steeds de centrale banken die heel actief met goud aan de gang zijn. Dat de Chinese centrale bank en ook veel andere centrale banken nog steeds veel goud kopen is bekend.
Er is inmiddels ook op een ander vlak iets gaande. Dat begon in Duitsland maar is zich aan het verspreiden naar andere met name Europese landen.
Die landen hebben vaak hun goud elders opgeslagen. Daar begint men zich steeds meer zorgen over te maken. Ze willen het in eigen land gaan opslaan.
De Duitsers haalden tussen 2013 en 2017 al bijna 700 ton goud terug naar Duitsland. Ze waren toen wel een beetje verbaasd dat ze niet hun eigen daar opgeslagen goudstaven terugkregen. Want die waren zo bleek omgesmolten en elders gebruikt.
Ze kregen er andere goudstaven voor terug. Tja, als ze dat al met het goud van de centrale bank van Duitsland flikken.
Niet alleen het in eigen land willen opslaan van goud speelt een rol. De vraag ligt ons goud er nog wel speelt ook steeds vaker een grote rol. Ik denk een zeer terechte vraag. Want ook ik heb mijn twijfels.
Ook wat betreft zilver overigens. Particulieren kopen vaak fysiek zilver om het elders zonder het ooit gezien te hebben op te slaan. Zou dat altijd goed gaan? Ik heb mijn twijfels.
Als Europese landen hun fysiek goud gaan opeisen om het in eigen land op te slaan kan blijken dat het er toch effe niet is. Ze moeten het dan net als ze 10 jaar geleden met Duitsland flikte gaan inkopen. Dat kan een flinke boost aan de goudprijs geven.
Met zilver speelt ongeveer hetzelfde. De industrie blijft fysiek zilver opeisen. Zolang men het nog kan leveren geen probleem. Maar als dat niet meer kan omdat men wat te “optimistisch” was met het zilver nog in de kluizen dan loopt het mis.
Deze week kunnen we met zilver die problematiek met die futures en opties waar ik eerder over schreef achter ons laten. Dus dan maar eens zien waar we staan.
De weekverwachting voor de beurzen
De situatie rond Iran kan weer een rol gaan spelen. Op donderdag (vrijdag zijn Amerikaanse beurzen gesloten) krijgen we het Amerikaans banencijfer.
Beleggers kunnen ook al posities gaan innemen met het oog op het cijferseizoen. Het is ook weer zo 9 juli de dag dat de lage Amerikaanse importtarieven voorbij zijn. Die handelsoorlog kan dus ook weer flink oplaaien.
De weekverwachting voor de AEX
Terwijl met name de S&P500 en de Nasdaq het een stuk beter deden blijft de AEX sinds midden mei zijwaarts bewegen. Om mee te doen moet de AEX eerst door de weerstand bij 935 en daarna de oude top bij 950 doorbreken.
Dat die S&P500 en de Nasdaq het zo goed deden heeft uiteraard ook alles met dat Amerikaans schuldenplafond te maken.
Dat was in januari bereikt en sindsdien heeft de Amerikaanse overheid geen extra geld mogen lenen. Die grote geldopslurper ligt al 5 maanden stil. En dus was er meer budget voor de Amerikaanse beurzen.
De verwachtingen voor de 3 websites:
In volgorde van waar voor de komende weken de grootste kansen liggen.
Verwachting zilvermijnwebsite
Ik ga in de komende 2 weken 1 zilverzoeker in de groepen C en D op de zilvermijnwebsite vervangen voor een ander aandeel.
Verwachting goudmijnwebsite
Het blijft wachten op de doorbraak van de 3500 dollar. De aandelen van goudmijnen en goudzoekers zullen die stijging dan in overtreffende trap volgen. Ik verwacht de komende weken geen aandelen te wisselen.
Verwachting ETF website
Voor alle ETF groepen behalve J en K verwacht ik de komende weken geen aankooptransacties omdat ik later dit jaar aanzienlijk lagere beurzen verwacht. Ik blijf wachten op de beursbodem.
Voor de ETF groepen J en K ga ik de komende weken kijken of doelen al nagenoeg bereikt zijn. Zo ja, kunnen er verkopen volgen. Klanten krijgen dan een mail. Ik verwacht ook geen aankopen in de groepen J en K.
Prijzen 2, 4, 7 of 12 zilvermijnaandelen. Koop ze daarna bij uw eigen broker: Prijslijst
Bovenstaande is met zorg samengesteld. Informatie komt van betrouwbaar geachte bronnen of is al publiekelijk bekend geworden. Desondanks zijn fouten nooit uit te sluiten. Beursman BV is niet verantwoordelijk voor eventuele fouten. Verwachtingen zijn gebaseerd op basis van bepaalde aannames. Het is echter niet zo dat alle gedane verwachtingen ook daadwerkelijk gaan uitkomen. Beursman BV is niet verantwoordelijk voor het niet uitkomen van verwachtingen. Bovenstaande mag op geen enkele manier gezien worden als een aanbeveling om een financieel product of financieel instrument in de breedste zin te kopen of te verkopen. Bovenstaande mag niet gezien worden als een beleggingsadvies. De Algemene Voorwaarden van Beursman BV zoals vermeld op deze website zijn van toepassing.