Beursverwachting komende week

Laatste update: 28-09-2020 00:07

Het wringt aan alle kanten

De afgelopen week nam de volatiliteit op de beurzen toe. Techaandelen werden de ene dag massaal verkocht en de volgende dag door koopjesjagers weer opgepikt.

De handelsoorlog tussen China en de VS is steeds meer een techoorlog geworden. De Amerikanen willen een toenemend aantal Chinese techbedrijven geen toegang tot de Amerikaanse markt meer geven.

Corona is ook weer terug op de beurzen. Het snel oplopend aantal nieuwe gevallen in de meeste Europese landen is zorgelijk. Ondanks de beursdalingen van vorige week is er zeker nog geen sprake van paniekverkopen. De vraag is of dit zo zal blijven. Ik heb hieronder een aantal zaken gezet die deze week spelen.

De Amerikaanse presidentverkiezing

Dinsdagnacht krijgen we het eerste debat tussen Trump en Biden. Van Trump weten we wat we kunnen verwachten. Biden is een groot vraagteken. Dat heeft met name met zijn gezondheid te maken. De verwachting is dat Biden een langdurig debat niet aankan.

Lukt het hem om tegen alle verwachtingen in een sterke indruk te maken dan kan dat op de beurzen slecht vallen. Want de meeste Amerikaanse beleggers willen Trump en gaan ervanuit dat hij het makkelijk van Biden gaat winnen.

Zakt Biden door het ijs dan zijn we er ook nog niet. Als Biden te ziek/verzwakt is om door te zetten mogen de democraten een nieuwe kandidaat naar voren schuiven. Het blijft allemaal een groot vraagteken. Na dinsdag weten we meer.

De kandidaat voor het Amerikaans hooggerechtshof

Vorige week is een van de rechters overleden. Trump wil voor de Amerikaanse presidentsverkiezing nog even zijn favoriete kandidaat tot nieuwe opperrechter benoemen. Voor de Amerikanen is zo’n benoeming een groot event.

Want een dergelijke opperrechter heeft erg veel macht. De benoeming zorgt voor veel onrust in de VS. Dat kan wat invloed op de beurzen hebben.

Het Amerikaanse banencijfer

Dit is een van de belangrijkste economische cijfers. Zeker nu vanwege corona de werkloosheid fors is opgelopen. Het cijfer komt vrijdagmiddag. Hier kunnen beurzen flink op gaan bewegen.

Corona

Het coronavirus zal de grootste rol opeisen. De nieuwe coronagevallen beginnen bijna overal weer op te lopen. Overheden staan klaar om maatregelen te verzwaren. Dat zal men doen als ziekenhuisopnames, IC opnames en sterfgevallen toenemen.

Erg veel draagvlak voor nieuwe maatregelen is er overigens niet. Dat alleen kan al voor een hoop gedoe gaan zorgen. Ik verwacht dat beleggers deze keer veel sneller gaan reageren. Begin dit jaar werden beleggers verrast. Dat wil men niet nog een keer meemaken.

Het zal ervoor zorgen dat men deze keer veel sneller zal reageren. Vorige week zagen we daar al de eerste tekenen van. Ik verwacht dat het deze week nog verder zal toenemen. Het kan beurzen steeds verder onder druk gaan zetten.

Licht dalende beurzen in combinatie met de toenemende kans dat er weer lockdowns komen kan er voor zorgen dat ineens iedereen naar de nooduitgang wil.

De goud- en zilverprijs

Het toenemend aantal coronagevallen in Europa zorgde voor een lagere euro en een hogere dollar. Een hoge dollar is niet goed voor goud en zilver. Ik verwacht niet dat de dollar veel verder zal stijgen maar eerder weer gaat dalen.

Daarnaast trokken dalende beurzen goud en zilver omlaag. Dat is het tegenovergestelde van wat je normaal bij toenemende ellende zoals deze keer corona ziet. Het is nog een erfenis van eerder dit jaar.

Toen veroorzaakten hard dalende beurzen margin calls. Daardoor werden grote beleggers en hedge funds gedwongen om hun goud- en zilverbeleggingen te verkopen. Nu speelt dat niet. Grote beleggers en hedge funds laten zich geen tweede keer verrassen.

De combinatie dalende beurzen en daardoor ook dalend goud en zilver zit echter bij veel beleggers nog in hun hoofd. Daarom verkochten die maar snel ook hun goud- en zilverbeleggingen.

Ten onrechte want de fundamenten (extreem lage rente, fors geld drukken, laten oplopen inflatie) zijn nog nooit zo goed geweest en daarom zal het afgeprijsde goud en zilver weer snel opgepikt gaan worden.

In deze week ook het eind van de maand. Voor de technische analyse is het belangrijk dat goud de maand boven de 1900 dollar gaat afsluiten.

Lukt het dan zal goud weer snel dik boven de 2000 staan. Lukt het niet dan lopen we vertraging op. Het kan dan nog een paar weken duren voordat de goudprijs de 1900 weerstand doorbreekt en weer boven de 2000 dollar zal staan.

Voor de mijnaandelen spelen 2 zaken. De zoekers zijn allemaal aan het boren en het zal niet lang meer duren of de eerste boorresultaten gaan bekend gemaakt worden. Uiteraard afhankelijk van de boorresultaten kunnen die aandelen dan fors omhoog.

Voor de mijnen in productie gaan de cijfers over het derde kwartaal een grote rol spelen. De meeste mijnbedrijven komen volgende week of kort daarop al met de productiecijfers. Dan weten we hoeveel goud en zilver is geproduceerd.

Over ruim een maand gaan dan de winstcijfers volgen. De goud- en zilverprijs zijn in 8 jaar tijd niet zo hoog geweest. Dan gaan ook die winstcijfers hoog uitvallen.

De productiecijfers kunnen al voor de eerste aanzet tot koersstijgingen gaan zorgen. De vorige week gedaalde mijnaandelen geven daarom prachtige koopkansen.

De weekverwachting voor de beurzen

Hoe het met het eerste Amerikaanse verkiezingsdebat en het Amerikaanse banencijfer gaat verlopen is vooraf moeilijk aan te geven. Het coronavirus is wat beter voorspelbaar. In met name Europese landen gaat het de verkeerde kant op.

Overheden zullen een overbelasting van ziekenhuizen voor willen zijn en al snel zwaardere maatregelen gaan aankondigen. Beleggers die dan wederom een beurscrash vrezen zullen tijdig willen uitstappen. Mijn beursverwachting voor deze week blijft dalende beurzen. Ik zal u met dagelijkse updates op de hoogte blijven houden.

 Vul uw e-mail adres in:

Direct (gratis) een mail bij een nieuwe beursverwachting en update.

De weekverwachting voor de AEX

De AEX wist de afgelopen week nog net boven de steun bij 540 af te sluiten. Ik denk dat het niet lang gaat duren of beleggers gaan met het oog op misschien nieuwe lockdowns en alle daarbij horende rampzalige gevolgen voor de economie uitstappen.

De steun bij 530 is iets om goed in de gaten te houden. Als die bezwijkt kan het hard omlaag. Tot aan de Amerikaanse presidentsverkiezing begin november en de FED bijeenkomst kort daarop zullen we lastige beurzen blijven houden.

Onzekerheid presidentsverkiezingen weg, de FED die fors kan gaan stimuleren en meer zicht op een goedgekeurd vaccin en een zeer krachtige eindejaarsrally gaat beginnen.

Prijzen 2, 4 of 7 zilvermijnaandelen. Koop ze daarna bij uw eigen broker: Prijslijst

Het potentieel rendement van de 7 zilvermijnaandelen waar ik in beleg: klik hier