Beursverwachting komende week

Laatste update: 17-01-2021 14:52

De lockdowns gaan de week bepalen

Voor bijna alle beurzen begon het jaar uitstekend. Maar na die euforie van de eerste week begon het de tweede week al te kwakkelen. Er waren tal van oorzaken te noemen.

Onrust in de Amerikaanse politiek, sterk oplopend aantal werklozen in de VS, tegenvallende retail verkopen in de VS en stijgende yields in de VS. Inderdaad allemaal in de VS.

Maar wat er zowel in de VS als in Europa en in mindere mate ook in Azië speelt is de situatie rond corona. Ondanks dat het in een aantal landen (waaronder Nederland en België) met de nieuwe coronagevallen de goede kant opgaat blijven in andere landen de getallen te hoog of nemen toe.

De sneller verspreidende Britse variant zorgt voor extra onzekerheid. Reden voor overheden om lockdowns te verlengen en of te verzwaren.

Dat en niet weten hoe het verder met die coronamutaties gaat verlopen was vorige week de hoofdoorzaak dat beurzen het lastig kregen. Er sloop ook wat renteverhogingsangst in de markt. Onnodig en hieronder leg ik uit waarom.

Rente en inflatie

De inflatie is van oudsher een belangrijk economisch cijfer. Sinds de vorige crisis in 2008 bleef die inflatie echter zeer laag. Het risico van renteverhogingen was er daarom bijna niet.

Inmiddels is er de verwachting (die heb ik ook) dat de inflatie nog dit jaar behoorlijk gaat toenemen. Allerlei hogere rente scenario’s spoken daarom al rond. Reden om eens wat dieper op die inflatie in te gaan.

Inflatie en rente is geen kip of ei verhaal. Pas als de inflatie te hard is gestegen gaat men die met renteverhogingen omlaag drukken.

Een hogere inflatie komt dus eerst en pas veel later volgen er eventueel renteverhogingen. Angst voor renteverhogingen terwijl de inflatie nog niet is gestegen is dus onterecht.

Dan het getalletje. De FED en ECB streven naar een inflatie van net geen 2%. Die 2% is dus neutraal. Op dit moment is de inflatie lager dan 2% en hebben we dus met een (te) lage inflatie te maken.

En wat is een hoge inflatie? In 2015 had men in Rusland een inflatie van rond de 15%. Maar ook in andere landen kennen we perioden met een hoge inflatie. In de begin jaren ’80 in de nasleep van de oliecrisis zat de Amerikaanse inflatie jarenlang rond de 15%.

Ook in Nederland (nog met die harde Gulden) hebben we veel periodes gekend met een inflatie van tussen de 5 en 10%. Om over Italië in de Lire periode maar te zwijgen.

De ervaring leert dat centrale banken een inflatie van boven de 10% als zo ongewenst zien dat ze dan pas met agressieve renteverhogingen keihard ingrijpen.

Wat is agressief? Dat is wanneer men de rente hoger of bijna net zo hoog zet als de inflatie. Zolang centrale banken een toenemende inflatie geen groot probleem vinden zal men de rente achter de inflatie laten aanhuppelen. De rente is dan altijd lager dan de inflatie.

Zolang dat is heeft sparen geen zin en gaan spaarders hun geld uitgeven of beleggen. Op dit moment zitten we nog in de fase dat de inflatie onder de 2% zit en dus te laag is. Nu al zorgen maken over renteverhogingen is dus onzinnig.

De volgende fase is dat de inflatie tot boven de 2% gaat stijgen. Ook dat is geen probleem. De FED heeft al aangegeven dat men gezien de lage inflatie van de afgelopen jaren geen enkele moeite heeft met een inflatie boven de 2%.

De daarop volgende fase gaat zijn met welk niveau de FED wel problemen heeft. Ik denk dat je dan niet zozeer naar een inflatiegetal moet kijken maar meer naar een periode.

Zolang de Amerikaanse economie nog moet herstellen van de coronacrisis (gaat jaren duren) zijn renteverhogingen ongewenst en kunnen en gaan er niet komen. Daarnaast is een hogere inflatie ook hard nodig om die veel te hoge schuldenberg te laten verdampen.

Dat gaat niet lukken met een jaartje een inflatie van 2,5%. Minstens 5 jaar een inflatie van tussen de 3 en 5% of een paar jaar met dik boven de 5% en die schulden worden weer beheersbaar.

Aanzienlijke rente verhogingen verwacht ik pas over vele jaren of als de inflatie tot boven de 10% stijgt. Wat gaat er profiteren van een hogere inflatie?

Als sparen geen zin meer heeft zal er nog meer geld richting de beurzen gaan. Huizenprijzen gaan stijgen. De grootste stijgingen zijn echter bij goud en zilver te verwachten. Een stijgende of hoge inflatie is altijd de grootste kracht achter een goud- en zilverbullmarkt.

De goud- en zilverprijs

Het liep vorige week nog niet lekker met goud, zilver en de mijnaandelen. Dat was een jaar geleden ook zo. Ook toen een kwakkelende jaarstart. Maar zoals we weten is dat later allemaal nog meer dan goed gekomen.

Het is nu afwachten of Biden zijn 1900 miljard dollar steunplan er doorgedrukt kan krijgen. Waar ik ook naar uitkijk is de FED bijeenkomst van volgende week. Pas dan weten we beter waar we met goud en zilver aan toe zijn.

Met de mijnaandelen gaat dit een ander jaar worden dan 2020. Die mijnbedrijven gaan door de hogere goud- en zilverprijs dit jaar veel hogere winsten maken. Vorig jaar kwam dat nog niet helemaal uit de verf.

Het had 2 oorzaken. Goud en zilver stonden vorig jaar niet het gehele jaar hoog. De tweede oorzaak is dat veel mijnen in de eerste helft van het jaar vanwege corona tijdelijk moesten sluiten. Nu en zeker na het vaccineren weinig kans op mijnsluitingen.

Die onzekerheid van mijnsluitingen is er door het vaccineren over een aantal maanden niet meer. Dus hogere jaarproductie tegen ook nog eens veel hogere prijzen. Dan gaan winsten hard toenemen.

Dat meer geld in kas zal ervoor gaan zorgen dat we dit jaar veel bedrijfsovernames gaan zien. Mijnbedrijven die succesvolle zoekers met gebieden met veel gevonden goud en of zilver gaan overnemen.

Dat die mijnbedrijven over meer geld gaan beschikken is maar een reden. Door moderne technieken kan men mijnen nu binnen 5 tot 10 jaar leeg hebben. Een groot mijnbedrijf heeft dus een constante aanvoer van nieuwe gebieden waar men een mijn kan beginnen nodig.

Door de vanaf 2012 tot 2019 lage goud- en zilverprijs is er in die periode maar op een laag tempo naar goud en zilver gezocht. Veel zoekers met al veel gevonden goud en zilver zijn er niet.

Komt eenmaal die koopgolf op gang en ik verwacht dat nog voor de zomer dan gaan de aandelen van alle zoekers met enige potentie heel erg hard stijgen.

Ondanks dat het vorige week even tegenzat ben en blijf ik wat betreft de mijnaandelen en de zoekers zeer positief voor de rest van het jaar. Door de inflatie een hogere goud- en zilverprijs. Dat gaat voor hogere koersen van mijnaandelen zorgen.

Door overnames gaan de koersen van zoekers hard stijgen. De lage koersen van vorige week zorgen dan ook voor prachtige koopkansen. Als u wilt weten in welke goudmijnaandelen en zoekers ik beleg: klik hier. Voor zilvermijnaandelen en zoekers: klik hier

De weekverwachting voor de beurzen

Een drukke week die begint met op maandag Amerikaanse beurzen die vanwege Martin Luther King Day gesloten zijn. Deze week gaat het cijferseizoen pas goed beginnen. Bij bedrijven die met cijfers komen verwacht ik grote koersuitslagen zowel omhoog als omlaag.

Dat zal er echter niet voor zorgen dat beurzen richting gaan kiezen. Op woensdag krijgen de Amerikanen hun nieuwe president. Biden heeft al aangegeven om met veel coronamaatregelen te komen.

Op donderdag krijgen we de ECB. Ik verwacht niet veel actie. In tegenstelling tot de FED heeft de ECB altijd een meer afwachtende houding. De ECB zal eerst meer zicht willen hebben op het eindigen van de lockdowns alvorens de economie te gaan stimuleren.

Hoe de ECB de economische schade op dit moment inschat is wel van belang. Waar ikzelf op ga letten is of Christine Lagarde de euro omlaag gaat praten. Ze zal het echter nooit veel over de euro zelf hebben.

Komt ze met opmerkingen waardoor de euro daalt (en de dollar stijgt) dan is dat belangrijk. Want volgende week krijgen we de FED. Een lagere euro en hogere dollar geeft de FED meer ruimte om met een groot stimuleringspakket te komen.

Ik verwacht dat deze week de lockdowns op de beurzen de grootste rol gaan opeisen. Verzwaringen en verlengingen van lockdowns in combinatie met coronavarianten waardoor niemand weet wanneer die lockdowns weer afgeschaald kunnen worden.

Het zorgt voor economische schade en veel onzekerheid. Beurzen gaan daar veel last van krijgen.

 Vul uw e-mail adres in:

Direct (gratis) een mail bij een nieuwe beursverwachting en update.

De weekverwachting voor de AEX

Met de AEX ruim boven de steun bij 630 lijkt er geen vuiltje aan de lucht. De euforie en goede voornemens rally van de eerste week was vorige week echter al weer voorbij.

Dan is de vraag was vorige week een pauze of omslagpunt. Ik verwacht het laatste. Het sentiment is aan het verslechteren en een daling zal volgen. Zolang de AEX boven de 630 blijft is er echter nog niet veel aan de hand. Onder de 630 en de daling zal versnellen.

Mijn verwachting blijft. Begin dit jaar door coronategenvallers (lockdowns) omlaag en nog voor de zomer als corona door vaccins, meer mensen met anti lichamen en het betere weer is verslagen (geen lockdowns meer nodig) de AEX naar 700.

Prijzen 2, 4 of 7 zilvermijnaandelen. Koop ze daarna bij uw eigen broker: Prijslijst

Het potentieel rendement van de 7 zilvermijnaandelen waar ik in beleg: klik hier