Beursverwachting komende week

Laatste update: 14-04-2024 10:07

Het cijferseizoen gaat beginnen

Afgelopen vrijdag kwamen al een aantal Amerikaanse banken met cijfers. Deze week steeds meer bedrijven die met cijfers komen.

Tot op heden is het beeld dat veel kleine niet beursgenoteerde bedrijven het vaak lastig hebben maar dat veel grote beursgenoteerde bedrijven het juist redelijk tot goed doen.

Door loonstijgingen en verder oplopende kosten blijft het de vraag wanneer het moment komt dat ook grote en beursgenoteerde bedrijven te maken krijgen met aanzienlijk lagere winsten of verlies.

Het cijferseizoen gaat belangrijk worden. Maar het hoofdthema op de beurzen zal de inflatie en eventuele renteverlagingen blijven. Dus maar eens wat dieper op die inflatie ingegaan.

De inflatie

Inflatie is de prijsstijging per jaar. De Fed en ECB hebben de opdracht om die inflatie rond de 2% te houden. Dat is de afgelopen jaren niet gelukt. Het medicijn om een te hoge inflatie te verlagen is met renteverhogingen de economie afremmen.

Schiet de inflatie zoals we de afgelopen jaren gezien hebben door tot rond of boven de 10% dan heb je een recessie nodig want anders blijft die inflatie hardnekkig te hoog. Dat laatste is de huidige situatie.

Het risico van een tweede hoge inflatiegolf blijft dan groot. Men (ook ik) vergelijkt de huidige situatie vaak met die van eind jaren 70/begin 80. In de jaren 70 bestreed men die hoge inflatie niet voldoende.

Daardoor ontstond een tweede hogere inflatiegolf die men in de VS begin jaren 80 met een rente van 19% ging bestrijden. Met als gevolg een zeer zware recessie maar de inflatie kreeg men weer onder controle.

Er is 1 groot verschil met toen en nu. De enorme schuldenberg die we nu hebben hadden ze toen niet. Die schuldenberg laat het niet toe om de rente fors hoger te zetten. Centrale banken moeten nu trachten om een middenweg te vinden tussen onderstaande zaken.

Schulden van overheden

Die schulden zijn in de VS en ook veel Europese landen zo hoog dat er nu al veel geld richting rentebetalingen gaat.

Dat die staatsschulden door allerlei uitdagingen zoals oorlogen, geopolitieke spanningen, zorgkosten, klimaatkosten en immigratiekosten fors toenemen zorgt ervoor dat overheden steeds meer moeten lenen.

Fors hogere rentes kunnen dan gewoon niet. De economie zal het ook nog redelijk moeten blijven doen want anders dalen de belastinginkomsten en dat is gezien alle grote overheidsuitgaven zeer ongewenst.

Situatie bij banken

We zagen er vorig jaar al een aantal omvallen. De reden was dat die banken toen problemen hadden en daardoor gedwongen werden wat van hun bezittingen te verkopen.

Die brachten echter veel minder op dan wat ze er in geïnvesteerd hadden. Dan heb ik het onder anderen over staatsobligaties. Destijds gekocht met extreem lage yields. Echter nu de yields veel hoger liggen zijn die obligaties aanzienlijk minder waard.

Datzelfde gaat ook op bij verstrekte leningen. Hypotheken, bedrijfsleningen, autoleningen enz. die een bank jaren geleden verstrekte met extreem lage rentes zijn nu de huidige rente veel hoger ligt veel minder waard.

Moet zo’n portefeuille met lage rente leningen nu verkocht worden zal men er fors op moeten afschrijven. Een stijgende rente zal de problemen alleen maar groter maken. Een wat lagere rente is gewenst.

De economie zal het redelijk tot goed moeten blijven doen. Want klanten in problemen die hun schulden niet meer kunnen afbetalen is in de huidige situatie zeer ongewenst.

De economie

Die moet het redelijk tot goed blijven doen. Overheden hebben dat belastinggeld hard nodig. Banken kunnen veel afschrijvingen op leningen niet aan.

De inflatie

Het bovenstaande laat weinig ruimte om een te hoge inflatie te gaan bestrijden. De rente nog verder verhogen kan eigenlijk al niet meer. Renteverlagingen zijn gewenst en noodzakelijk. Maar dan zal de inflatie niet dalen maar gaan stijgen.

Vergeet niet dat in tijden van veel te hoge schulden een hoge inflatie noodzakelijk is om die schulden wat te laten verdampen. Dat weten centrale banken ook maar dat zullen ze nooit zeggen ….maar er wel naar handelen.

Er zal een tweede hoge inflatiegolf komen. En misschien is die zelfs al begonnen. Nog vele jaren zal de inflatie veel te hoog blijven. De uitdaging voor centrale banken zal zijn om die te hoge inflatie niet uit de hand te laten lopen.

Ik heb er gezien de beperkte speelruimte die men heeft een hard hoofd in of ze dat gaat lukken. Want vergeet niet er zijn vele redenen waarom de inflatie nog verder zal stijgen.

De al begonnen loon-prijsspiraal, prijzen voor diensten blijven hoog, hoge olieprijs, geopolitieke spanningen, kosten energietransitie en klimaat, minder voedselproductie en dus hogere prijzen omdat men veel boeren wil laten stoppen en kans op hogere belastingen.

Conclusie

Vanwege een te hoge inflatie zou de rente omhoog moeten. Maar de rente kan niet omhoog. Renteverlagingen zijn gewenst en gaan er later dit jaar ook wel komen.

Maar misschien minder dan waar beleggers nu op hopen. Want het blijft voor centrale banken een balanceer act met heel weinig ruimte voor fouten. De inflatie zal nog jaren veel te hoog blijven.

Gevolgen voor beleggingen

Beleggers zien in renteverlagingen de reden voor stijgende beurzen. Ik zie dat niet zo. Ja, ik ken het effect van renteverlagingen die spaarders dwingt te gaan beleggen.

Maar gaat dat nu we 10 jaar met extreem lage spaarrentes achter ons hebben en ook de afgelopen jaren je nauwelijks spaarrente kreeg nog wel op? Ik denk van niet. Iedere spaarder die wilde gaan beleggen heeft dat al lang gedaan.

Nee, van lagere rentes moeten beurzen het niet hebben. Lagere leenkosten voor bedrijven zal wel een beetje helpen maar ook daar moet je geen beurswonderen van verwachten.

De geldpers is wat beurzen nodig hebben. Die heeft de Fed om banken met problemen te helpen vorig jaar al aangezet. Willen beurzen stijgen dan zal het van de geldpers moeten komen.

Ik verwacht echter niet dat de Fed of ECB aandelen gaan opkopen. Dat men weer een keer staatsobligaties gaat opkopen verwacht ik wel. Beurzen zijn dan afhankelijk van geprint geld dat indirect en dus met een omweg naar de beurzen gaat.

Het is echter maar de vraag in welke mate dat gaat gebeuren. Reden voor mij om bij deze hoge beursstanden nog niet positief over de beurzen te zijn. Na een forse correctie zal ik positiever worden.

Waar ik heel positief over ben zijn goud, zilver en de aandelen van mijnen en zoekers. Renteverlagingen in combinatie met een nog lang te hoge inflatie zijn ideaal voor goud en zilver. Gaan de geldpersen weer hard draaien dan gaat het er zelfs nog beter uitzien.

De goud- en zilverprijs

Afgelopen week zagen we grote prijsschommelingen bij goud, zilver en de aandelen van mijnen en zoekers. Ondanks die felle bewegingen wel krachtige stijgingen en staat alles nu aanzienlijk hoger dan een paar weken geleden.

Die grote prijsschommelingen met uiteindelijk wel aanzienlijk hogere prijzen/koersen zijn een teken dat we in de beginfase van een zeer krachtige bullmarkt zitten die 1 tot 2 jaar gaat aanhouden.

Dit gaat een belangrijke week voor zilver worden. Op woensdag komt het zilverrapport uit met daarin de zilverproductie en de vraag naar zilver in 2023. In 2021 en 2022 was er meer vraag dan productie. De verwachting is dat dit in 2023 ook weer zo was.

Zo ja dan zit er een schaarste aan zilver aan te komen. Dat rapport zou de zilverprijs op korte termijn tot 50 dollar of hoger moeten doen stijgen.

Helaas is er de afgelopen jaren nooit aandacht voor dit rapport geweest. Het is dus de vraag of de media dit nu wel oppikt. Zilver is nu hot en dat maakt de kans op meer media aandacht wel groter. Als het rapport online staat zal ik er naar linken.

De goud- en zilverproductie zal dit jaar gaan dalen. Dat gebeurt altijd als prijzen van goud en zilver hard beginnen te stijgen. Mijnen gaan dan die gronden afgraven waar de goud- en zilverpercentages laag zijn. Ook die gronden moeten eens verwerkt worden.

Men wacht daarmee tot dit winstgevend kan. Verschilt uiteraard wel per mijn of men veel van die lage percentages gronden heeft.

Zal bij de huidige prijzen meer bij goudmijnen dan zilvermijnen een rol spelen. Maar omdat ongeveer 70% van het zilver bijvangst van goudmijnen is kun je ook een lagere zilverproductie verwachten.

De weekverwachting voor de beurzen

Amerikaanse beurzen hebben een top gezet en staan al wat lager. Het cijferseizoen zal gaan bepalen of die top met een correctie bevestigt gaat worden.

De weekverwachting voor de AEX

De AEX was vorige week bezig met nieuwe all time highs. Het cijferseizoen en de Amerikaanse beurzen gaan bepalen of de AEX ook een top gaat zetten.

Het grote plaatje is dat beurzen veel te hoog staan en dat koerswinstverhoudingen veel te hoog zijn. Bedrijfswinsten zullen dus moeten zijn gestegen anders zijn die hoge koerswinstverhoudingen helemaal onhoudbaar geworden.

Laatste nieuws: Iran heeft Israël aangevallen. Dat zal normaal zorgen voor hogere olie, hoger goud en zilver en lagere beurzen. Komt er geen verdere escalatie dan zal het voor kortstondige prijsbewegingen van 1 of enkele dagen zorgen. Maar dat er meer escalatie komt maakt in dat kruitvat aldaar uiteraard meer kans.

 

 

Prijzen 2, 4 of 7 zilvermijnaandelen. Koop ze daarna bij uw eigen broker: Prijslijst

Bovenstaande is met zorg samengesteld. Informatie komt van betrouwbaar geachte bronnen of is al publiekelijk bekend geworden. Desondanks zijn fouten nooit uit te sluiten. Beursman BV is niet verantwoordelijk voor eventuele fouten. Verwachtingen zijn gebaseerd op basis van bepaalde aannames. Het is echter niet zo dat alle gedane verwachtingen ook daadwerkelijk gaan uitkomen. Beursman BV is niet verantwoordelijk voor het niet uitkomen van verwachtingen. Bovenstaande mag op geen enkele manier gezien worden als een aanbeveling om een financieel product of financieel instrument in de breedste zin te kopen of te verkopen. Bovenstaande mag niet gezien worden als een beleggingsadvies. De Algemene Voorwaarden van Beursman BV zoals vermeld op deze website zijn van toepassing.