Beursnieuws

Laatste update: 20-09-2019 16:17

Ik volg constant al het beursnieuws. Alleen het beursnieuws dat beurzen echt in beweging zet plaats ik hier. 

Een saaie dag. Een combinatie van weinig nieuws en het aflopen van de maand en kwartaalopties. De Chinezen zijn vandaag in de VS om over de handel te praten. Het zijn voorbereidende gesprekken. De Chinezen kregen meteen een koude douche.

Mike Pence haalde hard uit naar de Chinezen. Volgens vicepresident Mike Pence moet het afgelopen zijn met die handelspraktijken van China. Vanuit Amerikaans denken gezien goed om nog eens keihard de standpunten te herhalen.

Met Aziatische ogen bekeken een zware vernedering om op die manier ontvangen te worden. Ik heb meteen geen enkel geloof meer in die handelsbesprekingen. Trump was wat aardiger tegen de Chinezen. Hij schrapte op verschillende producten de importtarieven.

Op de lijst o.a. plastic rietjes, hondenriemen en kerstversiering. Meer serieuzer ook op elektronische onderdelen. Want de Amerikaanse industrie wil natuurlijk niet teveel betalen voor noodzakelijke elektronische componenten. Dat schrappen van die importtarieven was dan ook meer noodzakelijk voor de VS dan een tegemoetkoming aan de Chinezen.

De problemen in de Amerikaanse repo markt blijven aanhouden. Op dinsdag moest de FED er 53 miljard inpompen, woensdag 75 miljard, donderdag 75 miljard en vandaag nog eens 75 miljard. Dat is totaal 278 miljard dat het Amerikaanse financiële systeem deze week plotseling nodig had. Het begint uit de hand te lopen.

Op die repo markt geven grote financiële instellingen zoals banken voor meestal 1 dag hun staatsobligaties als onderpand. Voor dat onderpand ontvangen ze dan geld waarmee ze een kortstondig tekort even kunnen gladstrijken.

Meestal de dag erop betalen ze het geld inclusief vergoeding terug en krijgen ze hun staatsobligaties weer terug. Deze week bleek er echter te weinig geld aanwezig. Dat is een ernstige situatie. Want het geeft aan dat er in het Amerikaanse financiële systeem bijna geen geld meer zit.

Geen geld om schokken op te vangen. Maar ook geen geld om uit te lenen of aandelen en obligaties te kopen. Het geeft ook aan dat als de grote financiële instellingen geld nodig hebben men iets zal moeten verkopen en dat kunnen o.a. aandelen of obligaties zijn.

Het risico is niet dat financiële instellingen door het weinige geld in de problemen gaan komen. De FED zal en heeft dat deze week ook al bewezen voor voldoende geld blijven zorgen. Maar enige krapte zal er blijven. Het geld klotst in de VS niet meer tegen de plinten omhoog.

Financiële instellingen zullen vanaf nu gedwongen zijn om voorzichtiger met het beschikbare kapitaal om te gaan. Dat zal beurzen helaas de komende tijd wat afremmen. Nu zijn er natuurlijk buiten de financiële instellingen ook andere aandelenkopers zoals consumenten en die hebben geen last van die repo problemen.

Ik verwacht dat de FED het probleem bij de volgende meeting over 6 weken met een nieuwe QE gaat oplossen. Powell gaf zelf deze week ook al aan dat een nieuwe QE waarschijnlijk noodzakelijk is. Als de QE er komt gaat het geld weer tegen de plinten klotsen en kunnen beurzen weer hard omhoog.

Maar tot die tijd is voorzichtigheid geboden. Want Amerikaanse financiële instellingen hebben op dit moment niet voldoende geld om beurzen een krachtige zet omhoog te geven.

De goud- en zilverprijs

De zilverprijs blijft rond de 18 dollar hangen en de goudprijs rond de 1500 dollar. Op korte termijn zal het afhangen van die repo markt. Als de FED er maar geld in moet blijven pompen gaan de zorgen over het Amerikaanse financiële systeem toenemen.

Die zorgen zullen de goud- en zilverprijs hard doen stijgen. Komt die welhaast onvermijdelijke QE er dan zal de dollar dalen en de goud- en zilverprijs stijgen. De goudmijn- en zilvermijnaandelen waar ik in beleg vandaag gemiddeld een zijwaartse beweging.

De AEX

Vanwege het aflopen van opties weinig beweging. Het Amerikaanse repo probleem verdient alle aandacht. Want als het zo doorgaat is het een groot risico.

Meteen na een nieuwe update of beursverwachting een e-mail ontvangen? Vul dan hieronder uw e-mailadres in. Het is gratis!

 Vul uw e-mail adres in:

Direct (gratis) een mail bij een nieuwe beursverwachting en update.

Prijzen 2, 4 of 7 zilvermijnaandelen. Koop ze daarna bij uw eigen broker: Prijslijst

Het potentieel rendement van de 7 zilvermijnaandelen waar ik in beleg: klik hier