Beursnieuws

Laatste update: 17-01-2022 20:28

Ik volg constant al het beursnieuws. Alleen het beursnieuws dat beurzen echt in beweging zet plaats ik hier. 

Amerikaanse beurzen gesloten. Vanwege Martin Luther King Day bleven de Amerikaanse beurzen vandaag gesloten. Zonder de Amerikanen is het altijd een saaie beursdag.

De dag begon met veel nieuws uit China. In december steeg de Chinese industriële productie. De detailhandelsverkopen vielen in december in China echter tegen.

Je kunt dat vertalen als binnenlandse economie doet het niet zo goed maar export zal nog aardig gaan. De Chinese economie is vorig jaar met 8,1% gegroeid. Is uiteraard in vergelijking met coronajaar 2020.

Wat verder opvalt is dat die Chinese economische groei van vorig jaar voornamelijk in de eerste helft van het jaar heeft plaatsgevonden. In het derde en vierde kwartaal is die groei steeds verder gaan afzwakken.

Reden voor China om de rente op bepaalde leningen iets te verlagen. China kiest dus nog steeds al is het met een heel klein stapje voor het extra stimuleren.

Wat mij bij de Europese beurzen opviel is de hoofdzakelijk lagere openingen. Niks extreems. Maar wel het tegenovergestelde van wat we lange tijd zagen. De weekendbeslissers en dus de kleinere beleggers zijn een beetje negatief geworden.

Het sentiment is langzaam richting negatief aan het draaien. Gedurende de dag begonnen Europese beurzen weer een beetje op te klimmen. Koud kunstje voor de profs als door de afwezigheid van de Amerikanen de omzetten laag zijn.

De goud- en zilverprijs

Goud en zilver een beetje omhoog. Maar met de Amerikanen niet achter de knoppen zegt het niet veel. Bij de Canadese mijnaandelen een gemengd beeld van groen en rood.

De AEX

Weer een zwaargewicht die door de pootjes zakt. Vandaag was het Unilever die een overname wil doen. Ook daar ziet de jaargrafiek er nu ineens beroerd uit.

De AEX hangt nu nog aan 1 strohalm. En dat is ASML dat woensdag met cijfers komt. Een strohalm is misschien een beetje overdreven want we hebben ook nog zwaargewicht Shell.

Maar voor deze week is het ASML want dat bedrijf komt met cijfers. Desondanks hebben we nu bij de AEX met een heel wankel evenwicht te maken.

Zwaargewichten Adyen en Unilever liggen er al verzwakt bij. Shell doet het door de hoge olieprijs prima. ASML gaat sinds augustus zijwaarts. Die klap omlaag zoals recent bij Adyen is er bij ASML echter nog niet.

Maar met deze week de cijfers van ASML is het daar nu wel een erop of eronder situatie geworden. Valt ASML (of de olieprijs voor Shell) dan trekt dat meteen de AEX fors omlaag.

Nee, ik volg ASML niet intensief. Ik kan daarom niks over de cijfers of de koers zeggen. Wat ik wil aangeven is dat we voor de AEX nu geen daling van ASML (of de olieprijs) kunnen gebruiken.

Meteen na een dagelijkse update of weekverwachting een e-mail ontvangen? Vul dan hieronder uw e-mailadres in. Het is gratis!

 Vul uw e-mail adres in:

Direct (gratis) een mail bij een nieuwe beursverwachting en update.

Prijzen 2, 4 of 7 zilvermijnaandelen. Koop ze daarna bij uw eigen broker: Prijslijst

Het potentieel rendement van de 7 zilvermijnaandelen waar ik in beleg: klik hier