Beursnieuws

Laatste update: 28-09-2020 19:45

Ik volg constant al het beursnieuws. Alleen het beursnieuws dat beurzen echt in beweging zet plaats ik hier. 

Het lijkt wel een supermarkt. Het gaat met corona de verkeerde kant op en de Amerikaanse presidentsverkiezing zorgt voor veel onzekerheden. Desondanks schieten beurzen vandaag omhoog. Erg veel beursnieuws was er echter niet.

Nancy Pelosi de democratische voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden gaf gisteren in een interview met CNN aan dat ze nog steeds verwacht dat er snel een deal over het steunpakket van de Amerikaanse overheid gaat komen.

Positief nieuws maar dat kan niet de reden zijn dat Europese beurzen vandaag met vaak meer dan 2% stegen. Vanuit het beursnieuws is de stijging van vandaag niet te verklaren. Reden om het eens wat beter uit te zoeken.

Ik heb dat gedaan aan de hand van de in de AEX opgenomen aandelen. De top 6 van de hardst gestegen aandelen van vandaag zijn: Nr. 1 ArcelorMittal, dan Aegon, ABN Amro, ING, Unibail-Rodamco-Westfield en Nr. 6 ASR.

ArcelorMittal is begrijpelijk want die hebben in een mooie deal hun Amerikaanse activiteiten verkocht. De andere 5 zijn aandelen die het sinds corona erg zwaar hebben gehad. Alle 5 die aandelen staan nog steeds laag. Maar vandaag opvallend mooie stijgingen.

Er was nog iets dat mij opviel. De dagomzetten lagen meestal een stuk lager dan gemiddeld. Dat is vreemd want bij forse stijgingen en dalingen horen ook grotere omzetten.

Dan nog even de bedrijven zelf. 2 banken en 2 verzekeraars. Die moeten het vooral hebben van hogere rentes en die gaan er de komende jaren nog niet komen. Unibail-Rodamco-Westfield verhuurt vooral winkelcentra. Niet iets waar ik met oplopende coronagevallen enthousiast van kan worden.

Dus wat is hier aan de hand? Ik denk dat veel kleine beleggers dit weekend op zoek zijn gegaan naar koopjes. Achterblijvers die nog steeds erg laag staan. Dat laag staan heeft echter wel een reden.

In het weekend een keuze gemaakt en op maandag meteen de spaarpot erin. Dat het kleine beleggers zijn is ook terug te zien aan de relatief lage omzetten in de aandelen. Als de grote jongens ook hadden gekocht waren de omzetten veel hoger geweest.

In de supermarkt kun je op basis van lagere prijzen kopen. Maar op de beurs kun je beter niet naar de prijs maar naar de fundamenten kijken. Hetzelfde verschijnsel speelde overigens niet alleen bij de AEX. Met de beurzen nog open is hetzelfde verschijnsel op de Amerikaanse beurzen zichtbaar.

De Nasdaq met de techaandelen doet het daar het minst en de Dow Jones en S&P 500 met daarin veel vandaag opgepikte achterblijvers doen het veel beter. Kansen bij achterblijvers zien maar wel met lage omzetten. Het is een teken dat beurzen op hun laatste benen lopen.

De goud- en zilverprijs

Een licht dalende dollar. Dat is goed voor goud en zilver. Toenemende coronagevallen en de onzekerheden rond de Amerikaanse presidentsverkiezing geven ook steun aan goud en zilver. Vandaag hogere goud- en zilverprijzen.

Maar nog enige terughoudendheid bij de mijnaandelen. Beleggers hebben na de dalingen van vorige week nog wat schrik in de benen. Er is lef nodig om vandaag al te kopen.

Maar kijk je naar de fundamenten (lage rente, geld bijdrukken en een inflatie die tot hoger dan 2% mag stijgen) dan zijn mijnaandelen ondanks de forse stijgingen vanaf maart en de dip van vorige week nog steeds zeer koopwaardig.

Beleggers willen liever eerst bevestiging zien dat aandelen daadwerkelijk aan een stijging zijn begonnen. Bij mijnaandelen is het echter nodig om alert te reageren. Zet een stijging door dan is er binnen enkele dagen zomaar 10% of zelfs meer dan 20% bijgekomen.

De AEX

Een mooie stijging. Maar wel gedragen door het met relatief lage omzetten oppikken van achterblijvers. Geen teken van een stijging die zal doorzetten. De kans dat de AEX morgen al weer een stapje terug doet is groot.

Meteen na een dagelijkse update of weekverwachting een e-mail ontvangen? Vul dan hieronder uw e-mailadres in. Het is gratis!

 Vul uw e-mail adres in:

Direct (gratis) een mail bij een nieuwe beursverwachting en update.

Prijzen 2, 4 of 7 zilvermijnaandelen. Koop ze daarna bij uw eigen broker: Prijslijst

Het potentieel rendement van de 7 zilvermijnaandelen waar ik in beleg: klik hier