Beursvooruitzicht maand september

Laatste update: 03-09-2019 13:41

De maand van de centrale banken

Vorige maand keken beleggers uit naar de bijeenkomst in Jackson Hole. De toespraak van FED voorzitter Jerome Powell moest duidelijk geven over aanstaande stimulatie van de FED. Die duidelijkheid gaf Powell echter niet. Hij kreeg hierdoor veel kritiek van Trump.

Beleggers schrokken vorige maand van een verdere escalatie van de handelsoorlog. Die verdere escalatie in combinatie met te weinig duidelijkheid van Powell deed beurzen dalen. Deze maand zal in het teken van de centrale banken, de handelsoorlog, de brexit en de inverse yield curve staan.

De handelsoorlog

Beurzen dalen heel dit jaar op harde taal of aankondigingen van nieuwe heffingen. Beurzen stijgen als er weer nieuwe besprekingen op de agenda staan. De rode draad zijn de Amerikaanse presidentsverkiezingen eind volgend jaar.

Trump wil voor die verkiezingen een deal of op zijn minst de schade voor zijn belangrijkste kiezersgroepen zoals de boeren en de fabrieksarbeiders verkleinen. De Chinezen willen tijdrekken in de hoop op een nieuwe president die wat aardiger voor ze is.

De Chinezen willen daarom juist die belangrijkste kiezersgroepen van Trump treffen. Trump heeft nog ongeveer een half jaar de tijd om de schade aan zijn herverkiezing te beperken. Dat weten de Chinezen uiteraard ook.

Zowel Trump als de Chinezen zullen het hard spelen. Toch hebben we er als beleggers niet zo heel veel van te vrezen. We weten inmiddels ook dat als beurzen vanwege de strijd te hard dalen er uit beide kampen (tijdelijk) verzoenende woorden komen.

De inverse yield curve

Normaal een goede voorspeller van een aankomende recessie. Centrale banken hebben echter met hun enorme opkoopprogramma’s die obligatiemarkt helemaal op zijn kop gezet. Primair op basis van die inverse yield curve conclusies trekken is dan ook voorbarig.

Secundair geeft het wel een aanstaande recessie signaal. Banken lenen namelijk kort en zetten het geld lang uit. Als de korte rente hoger is dan de lange rente is er voor banken weinig aan een lening te verdienen. Daardoor zal men minder leningen verstrekken en dat kan wel een recessie veroorzaken.

De ECB

Op 12 september komt de ECB weer bij elkaar. De verwachting is dat de ECB meer gaat stimuleren. De vraag is wel welk instrument men gaat inzetten. Geld printen of de rente verlagen.

Een aantal ECB leden heeft al aangegeven dat men geen voorstander van nog meer geld printen is. Men had een voorkeur voor een eventuele renteverlaging. Ik verwacht zelf dat een goedkoop geld pakket voor banken de meeste kans maakt.

Het is wel een beetje de vraag wat Mario Draghi wil. Zijn termijn afsluiten met het opstarten van een groot stimuleringsprogramma? Of het uitzetten van het nieuwe beleid aan Christine Lagarde overlaten.

De FED

Op 18 september is de FED bijeenkomst en persconferentie. De Amerikaanse rente is nog hoog genoeg om die zonder negatieve bijwerkingen te verlagen. Een renteverlaging ligt dan ook voor de hand. Het zal wel afhangen van recente economische cijfers of het 0,25% of 0,5% gaat worden.

Geld printen acht ik nog niet aan de orde. Het is wel de vraag hoe de FED zal omgaan met alle kritiek van Trump. Want Trump eist veel meer stimulatie. Uiteraard om met de daardoor beter draaiende economie volgend jaar de verkiezingen te winnen.

De FED zal willen bewijzen onafhankelijk te zijn. Dat kan ervoor zorgen dat men voorzichtig is met meer stimuleren. Door de inverse yield curve is de FED echter gedwongen om in actie te komen. Anders geeft de FED de regie uit handen en blijft men achter de ontwikkelingen in de markt aanhobbelen.

Stimulering 2.0

De afgelopen 10 jaar waren het vooral de centrale banken die de economie weer op de rit kregen. Overheden deden weinig of waren te druk (Zuid Europese landen) om zichzelf te redden. Nu het economisch weer wat minder gaat kijkt iedereen wederom naar de centrale banken.

Die zijn dit jaar ook al weer in actie gekomen. De centrale banken van India, Rusland, Brazilië, Thailand, Maleisië, de Filipijnen, de VS en Indonesië hebben dit jaar allemaal hun rente lager gezet. Allemaal landen waar de rente nog hoog genoeg was om die rente te kunnen verlagen.

De VS is daarnaast gestopt met het verkleinen van de balans en rolt aflopende staatsobligaties weer door. Als de rente nog hoog genoeg is zijn renteverlagingen het standaard en beste instrument om de economie te stimuleren en de inflatie wat hoger te krijgen.

Het gaat pas eng worden als de rente negatief gaat worden. Want dan ontstaan er nadelige neveneffecten voor o.a. spaarders, gepensioneerden, banken en verzekeraars. Een extremer instrument is de geldpers aanzetten en daarmee obligaties opkopen en banken van geld voorzien.

Goed voor banken, grote bedrijven, landen met teveel schulden en beleggers want veel van dat vers geperste geld komt op de beurs terecht. De geldpersen en (bijna) negatieve rentes hebben er wel voor gezorgd dat de kloof tussen arm en rijk veel groter is geworden.

Salarissen zijn de afgelopen jaren bijna niet gestegen. De lasten stegen echter wel. Niet alleen gepensioneerden en spaarders hebben koopkracht moeten inleveren. De meeste werknemers zijn er de afgelopen 10 jaar in koopkracht op achteruit gegaan. Dat probleem is lang onder de radar gebleven.

Door de extreem lage rente kon men goedkoop lenen of bestaande leningen oversluiten naar een lening met een lagere rente en lagere maandlasten. Door die leningen met extreem lage rente kon men toch het bestedingsniveau op peil houden. Het nadeel is wel dat als die extra leen ruimte ook is benut de rek eruit is.

Dan is men maximaal belast en krijgt men geen nieuwe lening meer. In die situatie zitten steeds meer mensen. Het is ook terug te zien aan het groeiend aantal mensen dat moeite heeft om hun schulden af te lossen.

Dit fenomeen is er overigens niet alleen in Nederland maar bijna wereldwijd. In een dergelijke situatie kun je als centrale bank de rente nog verder verlagen. Maar het heeft weinig zin want mensen die al maximaal zijn belast of hun oude schulden niet kunnen terugbetalen krijgen toch geen lening meer.

Een beetje dezelfde situatie bij bedrijven. Ook daar veelal grote schulden. Dan is het de vraag of banken als het economisch wat minder gaat nog meer aan die bedrijven willen lenen. Nog afgezien van de vraag of bedrijven met de huidige economische tegenwind nog wel geld durven te lenen om te gaan investeren.

In de huidige situatie zullen renteverlagingen de economie slechts een beetje helpen. Het is meer schulden betaalbaar houden. De rente nog meer negatief maken heeft zoveel nadelen dat centrale banken een dergelijk risico gewoon niet moeten nemen.

Vorige maand kwamen de nieuwe stimuleringsmogelijkheden ineens uit een totaal andere hoek. Uit de VS kwam het gerucht dat men de inkomstenbelasting misschien zou verlagen. Duitsland kwam met een groot investeringsplan. En afgelopen maand warempel ook Nederland.

De Nederlandse regering wil lastenverlichting voor werknemers en een groot investeringsbudget vrijmaken. Dat is nog niet zo heel opmerkelijk. De redenering erachter is wel heel interessant. De Nederlandse overheid wilde voorheen altijd een kloppende begroting en de staatsschuld niet verder laten oplopen maar liever terugdringen.

Nu een 180 graden draai. Men wil de staatschuld laten oplopen. Door de extreem lage rente kan Nederland voor niks geld ophalen. Dat geld wil men in de economie pompen. Ook de EU kwam met investeringsplannen. Een potje van 100 miljard om Europese concurrenten van grote internetbedrijven op te richten.

Nu kun je nog een discussie beginnen of dat men de economie moet stimuleren door lastenverlagingen voor burgers of financiële injecties voor infrastructuur en allerlei andere projecten. Een combinatie zou het beste werken.

Overigens wel complimenten aan overheden die inzien dat centrale banken alleen het deze keer niet kunnen redden. De effecten van al die plannen zitten wel op de wat langere termijn. Op de iets kortere termijn gaan we zien dat landen een begrotingstekort krijgen of dit nog verder laten oplopen.

Al dat geld zal via de uitgifte van staatsobligaties opgehaald moeten worden. Dan vraag ik mij af of er wel zoveel geld beschikbaar is. Ik denk het niet want het gaat om gigantische bedragen. Dan is er maar een partij om die staatsschuld op te kopen en dat is de centrale bank.

Belangrijk om te weten dat het die kant opgaat. Want beleggers focussen zich nu volledig op renteverlagingen. Maar die renteverlagingen alleen gaan de economie een te kleine impuls geven. Het zijn nu de overheden die gebruikmakend van die lage rente extra gaan stimuleren.

Het meeste geld dat overheden met de uitgifte van staatsobligaties willen ophalen zal wel eerst door de centrale banken geprint moeten worden. Ik kijk dus niet alleen naar die renteverlagingen die er gaan komen. Maar nog meer naar de enorme hoeveelheid geld die de komende jaren geprint moet worden.

Ook voor de beurzen heeft dit grote gevolgen. Als spaarders minder rente krijgen gaan ze eerder beleggen. Dat geld zet beurzen hoger. De rente is echter al lange tijd extreem laag. Dat argument om te gaan beleggen is dus niet meer zo sterk.

Gaat wel veranderen bij een negatieve spaarrente want betalen om te mogen sparen zal spaarders doen vluchten in aandelen of goud en zilver. Geld printen heeft echter een veel groter effect op de beurzen. Hoe meer geld in omloop op financiële markten des te meer er ook op de beurs terecht komt.

Door de geldpers kunnen beurzen hard omhoog. Als geldpersen op volle toeren draaien (in de praktijk voert men een getalletje in de computer in en drukt men op enter) zal ook de inflatie krachtig gaan stijgen. Dat is dan weer goed voor de goud- en zilverprijs.

Conclusie: Kijk niet alleen naar renteverlagingen. Als overheden gaan stimuleren moet de geldpers aangezet worden. Gevolg; op termijn stijgende beurzen en veel hogere goud- en zilverprijzen.

De goud- en zilverprijs

Meer stimulatie van centrale banken in welke vorm dan ook is altijd goed nieuws voor de goud- en zilverprijs. Het gaat ook belangrijk zijn wie het meer stimuleringswedstrijdje wint de FED of de ECB. Voor de goud- en zilverprijs is een lagere dollar beter.

Gaat de FED meer stimuleren dan de ECB dan zal de dollar gaan dalen. Die dollar is heel gevoelig voor renteverlagingen. Komt omdat Amerikaanse staatsobligaties nog zo’n beetje de enige zijn waar je nog een positieve vergoeding op krijgt.

Dat maakt ze aantrekkelijk voor buitenlandse beleggers die hun valuta inwisselen voor dollars om er Amerikaanse staatsobligaties van te kopen.

Dat is een van de redenen achter die sterke dollar. Zet de FED de rente 0,5% lager dan gaan die Amerikaanse staatsobligaties minder aantrekkelijk worden en daardoor zal de vraag naar dollars dalen. Daardoor daalt dan ook de dollar.

Voor de goudmijn- en zilvermijnaandelen waarin ik in beleg gaat het een spannende maand worden. Er liggen al 2 maanden met hoge zilver- en goudprijzen achter ons. Als die prijzen deze maand ook zo hoog blijven of nog verder toenemen gaan de winsten van goud- en zilvermijnbedrijven explosief stijgen.

Dat zit zeker nog niet allemaal in de koers. Tijdens bekendmaking van de derde kwartaalcijfers kunnen de zilvermijn- en goudmijnaandelen dan zeer fors stijgen.

De beursverwachting voor deze maand

Veel zal afhangen van waar de centrale banken mee gaan komen. Een storende factor kan de handelsoorlog zijn. Via de weekverwachting en de dagelijkse updates zal ik u op de hoogte blijven houden.

 Vul uw e-mail adres in:

Direct (gratis) een mail bij een nieuwe beursverwachting en update.

De AEX deze maand

Met de steun van centrale banken kan de AEX deze maand weer naar de 585 gaan. Beleggers hebben echter al de verwachting dat centrale banken in actie gaan komen. Voor een deel zit dat al in de koers. De FED en de ECB zullen dus met iets moeten komen of beleggers zijn teleurgesteld.

De handelsoorlog kan ook weer opspelen. Ik verwacht deze maand een enorme meevaller waar eigenlijk niemand meer op hoopt. Een oplossing voor de brexit. De tijd gaat dringen. En om zaken voor te bereiden moet er dan deze maand een brexit deal komen.

Ik ga ervan uit dat het Boris Johnson gaat lukken om er een zachte brexit door te drukken. Zowel de Britten als de EU zullen een definitieve punt achter die brexit toestand willen zetten. Als de wil er is zal het ook gaan gebeuren.

Een keurige softe brexit oplossing is iets wat bijna geen belegger meer ziet zitten. Het zal dan ook als een zeer positieve verrassing komen. Europese beurzen kunnen hier heel hard op gaan stijgen. De AEX kan dan tot boven de 600 stijgen.  

Prijzen 2, 4 of 7 zilvermijnaandelen. Koop ze daarna bij uw eigen broker: Prijslijst

Het potentieel rendement van de 7 zilvermijnaandelen waar ik in beleg: klik hier