Beursvooruitzicht maand september 2020

Laatste update: 09-09-2020 01:18

In de voorafgaande maanden gingen de meeste beurzen zijwaarts of lager. Alleen de Amerikaanse beurzen werden door de techaandelen hoger gezet. Die fase is inmiddels voorbij.

We gaan nu naar een andere fase en ook totaal andere beurzen. De komende maanden gaat er heel wat gebeuren en ik heb hieronder de hoofdthema’s gezet.

De Amerikaanse presidentsverkiezing

Dit zorgt altijd voor onzekerheden. En beleggers houden niet van onzekerheden. Nu is dit wel iets dat vooral volgende maand gaat spelen. Maar ook deze maand zal het al een rol spelen.

De presidentskandidaten zullen zich steeds meer met harde uitspraken gaan profileren. Daar kunnen zaken tussen zitten waarop beurzen gaan reageren.

De centrale banken

Ik verwacht niet al te veel actie. De ECB heeft een beleid om alleen in actie te komen als het echt nodig is. Het beleid van de FED is tot op heden altijd geweest dat men vlak voor presidentsverkiezingen niet veel onderneemt. Voor eind dit jaar en begin volgend jaar verwacht ik meer centrale bank actie.

Economische cijfers

Afgelopen maanden werden economische cijfers steeds beter. Einde lockdowns en daarna achterstanden wegwerken. Veel beleggers zagen in die betere economische cijfers het bewijs van een v-vormig economisch herstel.

Ik heb altijd het standpunt gehad dat het meer met achterstanden wegwerken te maken had. Als dat zo is gaan deze maand en volgende maand de economische cijfers verslechteren.

Dat is iets waar beleggers totaal geen rekening mee houden. Ik verwacht meer faillissementen met name bij het midden- en kleinbedrijf. Daarnaast een oplopende werkloosheid.

Techaandelen

De afgelopen maanden gingen Europese beurzen zijwaarts of iets lager. Amerikaanse beurzen zijwaarts tot een beetje hoger. De Nasdaq was de grootste stijger. Het had allemaal met maar een ding te maken.

De steeds maar verder doorstijgende Amerikaanse techaandelen. Uiteraard waren veel techbedrijven de grote corona winnaars. Tevens hebben de meeste techbedrijven ook nog een mooie toekomst voor zich. Maar dat laatste zit al jaren in de koers.

Afgelopen zomer bleven die techaandelen echter maar doorstijgen. Hierdoor werden bij veel techbedrijven de koerswinstverhoudingen onrealistisch hoog. Inmiddels weten we dat er meer aan de hand was.

Minstens een grote partij heeft gebruikmakend van derivaten met vele miljarden de beurskoersen van die techaandelen nog verder opgedreven. Een dergelijke situatie is uiteindelijk onhoudbaar. Dus kwam de daling.

De vraag is nu of die daling gaat doorzetten. Ik verwacht van wel. Maar waarschijnlijk niet in een rechte lijn omlaag. Die techaandelen zijn zo populair dat na iedere kortstondige daling beleggers er meteen koopjes in zien. Dat zorgt dan weer voor een korte opleving.

Uiteindelijk gaan we dan naar een situatie met meer realistische koerswinstverhoudingen. Om die te bepalen gaan verwacht ik de cijfers over het derde kwartaal een grote rol spelen.

Die komen pas vanaf midden oktober. Tot die tijd verwacht ik een dalende trend maar wel met af en toe grote koersschommelingen tijdens dalingen maar ook bij het kortstondig herstel.

Meer aandelen uitgeven

Hier houden beleggers totaal geen rekening mee. Ik zie in kapitaal ophalen via de uitgifte van nieuwe aandelen dan ook het grootste risico voor de beurzen.

Tesla heeft al aangekondigd meer aandelen te gaan uitgeven. Ik verwacht dat er nog veel gaan volgen. De reden waarom een bedrijf nieuwe aandelen uitgeeft is daarbij zeer belangrijk.

Voor groeiplannen of net als bij de goud- en zilverzoekers om met een boorplan nog meer goud en zilver te gaan zoeken is niet zo’n groot probleem. Maar via uitgifte van nieuwe aandelen geld moeten ophalen omdat de kas leeg is zal voor een zware afstraffing op de beurs zorgen.

Het grootste risico is dat die nieuwe aandelenuitgiftes een trend gaan worden. Dan gaan beleggers kijken welke bedrijven het risico hebben om dit ook te gaan doen. Met gevolg dat al die aandelen gedumpt gaan worden.

En als het bedrijf dan met een al afgestraft aandeel toch moet besluiten om nieuwe aandelen uit te geven is de spiraal omlaag een feit. Dus blijf die nieuwe aandelenuitgiftes goed in de gaten houden. Het is de kanarie in de kolenmijn.

De goud- en zilverprijs

Het ziet er nog steeds uitstekend uit voor goud en zilver. De bullmarkt is een feit. Op een na zijn alle krachtige fundamenten voor een zeer krachtige goud- en zilverbullmarkt aanwezig. Ik noem ze nog even:

Een lage rente waardoor spaarders geen rente meer krijgen.

Door de lage rente geen rendement meer op obligaties.

Geld printen wat men al heeft gedaan en nog meer zal moeten doen.

De Amerikaanse dollar die in een dalende trend zit.

Wat hierboven staat is voldoende om de goudprijs op niet al te lange termijn naar 2700 dollar en de zilverprijs naar 50 dollar of hoger te krijgen. De kers op de taart ontbreekt echter nog.

Een hard oplopende inflatie. Die gaat komen. Ik kan op basis van de lage rente en het geld printen met een heel economisch verhaal komen waarom de inflatie zal stijgen. Ik kan het ook van de andere kant benaderen.

We krijgen die enorme schuldenberg alleen weg met een hogere inflatie. Het is een noodzaak en daarom gaat het gebeuren. Dat de FED heeft aangegeven dat men er geen enkel probleem mee heeft als de inflatie de komende tijd tot boven de 2% stijgt is de eerste stap.

Gaat de inflatie de komende jaren hard stijgen dan gaat goud naar 5000 dollar en zilver naar boven de 100 en waarschijnlijk zelfs richting de 200 dollar. Ik verwacht dat ergens begin volgend jaar de inflatie begint aan te trekken richting de 2%.

Voor deze maand moeten goud en zilver het hebben van een dalende dollar en spanningen rond de presidentsverkiezing en tussen de VS en China.

De resultaten tot nu toe

De ETF website:

Tijdens de beurscrash eerder dit jaar kocht ik erg veel. Enkele maanden later kon ik met mooie winsten verkopen. Daarna zijwaarts bewegende beurzen waardoor er geen koopkansen kwamen.

Ik zit noch steeds te wachten op een grote daling om opnieuw in te stappen. Ik verwacht die daling deze en de volgende maand. Dan gaan er weer kooptransacties komen.

De goudmijnwebsite:

Geweldige resultaten. Uitschieter is de Australische goudzoeker die ik met een winst van 1850% verkocht. De aandelen van bedrijven met in productie zijnde goudmijnen deden het ook heel aardig.

Toch noem ik het ondanks de mooie stijgingen nog steeds achterblijvers. Toen de goudprijs in 2011 de 1900 dollar aantikte waren die mijnaandelen gigantisch gestegen. In verhouding tot toen nu slechts een babystijging. Het heeft 2 oorzaken.

Die mijnaandelen gingen tijdens de beurscrash eerder dit jaar fors mee omlaag. Het herstel kwam spoedig. Maar eerst uit de put klimmen en daarna tot in de wolken stijgen is een lange weg die meer tijd nodig heeft.

De tweede oorzaak is dat vanwege corona veel mijnen hebben stilgelegen. Daardoor gaven de cijfers over het tweede kwartaal nog geen goed beeld. Dit kwartaal zijn de mijnen weer in productie. Ik kijk dan ook vol verwachting uit naar de cijfers over het derde kwartaal die helaas pas over een maand of 2 zijn te verwachten.

Inmiddels staan er op de goudmijnwebsite 3 goudzoekers. Ze zijn alle 3 aan het boren. Waarschijnlijk komt men deze maand al met de eerste resultaten. Ik ben zeer benieuwd want bij alle 3 ziet het er zeer hoopvol uit. Het gaan spannende tijden worden.

De zilvermijnwebsite

Goede resultaten maar verder hetzelfde verhaal als bij de goudmijnen. Verschillen zijn er ook. De zilverprijs is al harder gestegen dan de goudprijs. Dan kunnen de zilvermijnaandelen ook harder omhoog.

Wat daarbij een hele grote rol speelt is dat er veel goudmijn- en goudzoekersbedrijven zijn. Echter maar relatief heel weinig zilvermijn- en zilverzoekersbedrijven. Storten beleggers zich op dat beperkt aantal bedrijven dan kan het heel hard gaan.

Daarnaast is minder bedrijven niet het enige. Ook de beurswaardes van zilverbedrijven zijn peanuts vergeleken bij de goudbedrijven.

De maandverwachting voor de beurzen

Ik zie allerlei problemen en risico’s. En met de beste wil van de wereld lukt het mij niet om iets groots positiefs te vinden. Dan kan er maar een conclusie zijn en dat is dat beurzen deze maand gaan dalen. Het grotere plaatje zie ik als volgt.

Tot aan de Amerikaanse presidentsverkiezing begin november omlaag. President bekend en de onzekerheid is weg. De FED komt een paar dagen daarna en zal dan wel groot uitpakken. Beurzen veren op van de bodem, knallen omhoog en de eindejaarrally is een feit.

De maandverwachting voor de AEX

Ik verwacht dat de AEX door de steun bij 530 zakt. Mijn eerste doel is dan 490. Lukt het niet om daar een bodem maken dan komt de zwaardere steun bij 470 in zicht. Allemaal tijdelijk.

Vanaf begin november zal de AEX met minder onzekerheden en op de brandstof van de FED aan de eindejaarrally beginnen.

Prijzen 2, 4 of 7 zilvermijnaandelen. Koop ze daarna bij uw eigen broker: Prijslijst

Het potentieel rendement van de 7 zilvermijnaandelen waar ik in beleg: klik hier