Beursvooruitzicht maand mei 2020

Laatste update: 02-05-2020 14:00

Van coronacrisis naar een economische crisis

Vorige maand hebben de meeste landen het aantal nieuwe coronabesmettingen aanzienlijk kunnen terugdringen. De lockdowns die daarvoor nodig waren hebben echter een enorme economische schade veroorzaakt.

Dit gaat de maand worden dat we grotendeels of volledig van die lockdowns af gaan komen. Wat we er voor terugkrijgen is een voor veel sectoren lastige of zelfs onwerkbare anderhalve meter economie. Een situatie die snel en volledig economisch herstel onmogelijk maakt.

COVID-19 en de economische gevolgen

Tot op heden is er nog geen medicijn. Van de bestaande medicijnen lijkt Remdesivir nog de meeste kans te maken. Maar veel verder dan het lijkt bij een aantal patiënten een gunstige invloed te hebben is men nog niet gekomen.

Het is niet het wondermiddel dat we nodig hebben. Onderzoeken naar andere medicijnen lopen nog.  Zomerweer remt de verspreiding sterk af maar kan het niet voor 100% voorkomen.

Wat we uiteindelijk nodig hebben is een vaccin. Daar werkt men heel hard aan. Maar zelfs de grootste optimisten geven aan dat dit nog minstens 6 maanden gaat duren. Voor de economie en veel bedrijven is dat te lang.

Hoop op een geneesmiddel gelukstreffer blijft. Maar uitgebreid onderzoek alvorens men goedkeuring krijgt en daarna massa productie gaat voor de economie en veel bedrijven te lang duren.

Ik ga er daarom vanuit dat er de komende tijd veel bedrijven gaan omvallen en de werkloosheid gaat toenemen. Hulp van overheden en centrale banken kan voor een dempend effect zorgen. Maar het is onmogelijk om gedurende vele maanden alle bedrijven overeind te houden.

Mei gaat de maand worden dat we steeds meer de economische gevolgen van COVID-19 gaan zien. Dat gaan we dan ook terugzien op de beurzen. Zeker als er steeds meer beursgenoteerde bedrijven in de problemen gaan komen. Een aantal zal zeker gered gaan worden.

Banken eventueel met steun van centrale banken of overheden moeten dat dan gaan doen. Banken staan er nu veel beter voor dan 10 jaar geleden. Als echter steeds meer klanten in de problemen komen is de rek er snel uit en kunnen ze zelf weer in de problemen komen.

Februari was de ontkenningsmaand. In maart schrokken beleggers van het coronavirus. April was de herstel en hoop maand. Mei gaat de maand van de economische realiteit worden.

Ik verwacht dat mei de maand gaat zijn dat beleggers schrikken van de economische gevolgen, toenemende werkloosheid en de vele faillissementen. Een forse beursdaling gaat koopkansen opleveren. Want uiteindelijk gaat de economie weer herstellen.

Centrale banken zorgen voor een vangnet onder de beurzen. Dat vangnet hangt echter wel wat lager dan de huidige beursstanden. Het instap- en uitstapmoment goed timen zal belangrijk zijn. Hieronder kunt u lezen hoe mij dat tijdens de vorige daling en de daaropvolgende stijging is vergaan.

Mijn resultaten dit jaar

Door het coronavirus zijn de eerste 4 maanden van dit jaar uiteraard totaal anders verlopen dan normaal. Voor mij reden om eens te kijken hoe dat met mijn beleggingen verliep. Ik bekijk dat per website.  

Beursman.nl de ETF website

Resultaten periode 1 januari 2020 tot 30 april 2020.

Ik kocht dit jaar 23 ETF’s. Voor de korte termijn strategie verkocht ik er daar al 21 van met een gemiddeld rendement van 6,5%. Er staan er nog 2 open. Een staat in de min en de ander net in de plus.

Resultaten lange termijn strategie:

14% Lycor Russia ETF aankoop: 1-4 verkoop: 30-4

15% Vanguard All World High Dividend ETF aankoop: 16-3 verkoop: 14-4

15% iShares Euro Dividend ETF aankoop: 16-3 verkoop: 14-4

17% Lycor CAC 40 ETF aankoop: 17-3 verkoop: 14-4

19% iShares Asia Pacific Dividend ETF aankoop: 23-3 verkoop: 14-4

22% iShares Euro Stoxx 50 ETF aankoop: 19-3 verkoop: 14-4

22% ETFS Russell 2000 ETF aankoop: 19-3 verkoop: 14-4

22% Lycor Pan Africa ETF aankoop: 17-3 verkoop: 27-4

28% VanEck AEX ETF aankoop: 16-3 verkoop: 14-4

28% iShares Korea ETF aankoop: 19-3 verkoop: 14-4

Van de nog openstaande lange termijn posities staat er 1 in de min. Alle anderen in de plus.

De zilvermijnwebsite

Resultaat periode 1 januari 2020 tot 30 april 2020: -15%

Toen beurzen in maart hard begonnen te dalen ging ook de zilverprijs fors onderuit. Er volgde daarna een snel herstel. Maar op 30 april was de zilverprijs nog steeds een stuk lager dan de eerste maanden van dit jaar. Het is dus nog wachten op verder herstel.

Hard dalende beurzen en een veel lagere zilverprijs. Daar hadden de zilvermijnaandelen erg veel last van. De zilvermijnaandelen wisten redelijk te herstellen. Maar zeker nog niet volledig. Het heeft 2 oorzaken.

Nu de elektronica industrie niet op volle kracht draait is de vraag naar zilver althans vanuit de industrie lager. Veel zilvermijnen liggen in Zuid Amerika waar vanwege COVID-19 de meeste mijnen op verzoek van de overheid gesloten moesten worden.

Binnen enkele maanden verwacht ik een sterk aantrekkende zilverprijs. Veel zilvermijnen een tijdlang gesloten, al veel vraag naar zilveren munten en inmiddels steeds meer opstartende elektronica bedrijven.

Te weinig aanbod en een sterk toenemende vraag zal op niet al te lange termijn de zilverprijs hard doen stijgen. Maar tot aan 30 april was dat nog niet het geval en daardoor (nog) achterblijvende resultaten bij de zilvermijnaandelen.

De 7 zilvermijnaandelen waar ik in beleg zijn gedurende de afgelopen 4 maanden met gemiddeld 15% gedaald. 6 van de 7 gingen in de min. Alleen het op 28-2 aangekochte zilverzoekersaandeel staat in de plus.

De goudmijnwebsite

Resultaat periode 1 januari 2020 tot 30 april 2020: +84%

Toen beurzen in maart hard begonnen te dalen gingen ook goud en de goudmijnaandelen fors naar beneden. Het grote verschil met zilver is echter dat de goudprijs daarna aan een heel krachtig herstel begon.

De goudprijs steeg na de beurscrash tot een hoger niveau dan voor de beurscrash. De goudmijnaandelen volgden maar niet in dezelfde verhouding. De goudmijnaandelen zijn wat betreft een stijging achtergebleven.

Beleggers zijn na de harde afstraffingen nog wat (te) voorzichtig met instappen. Ze wachten op de cijfers over het eerste kwartaal en het bewijs dat die hogere goudprijs ook voor hogere winsten heeft gezorgd.

Die kwartaalcijfers kunnen voor een extra nog niet ingecalculeerde boost gaan zorgen. De meeste gewone beursgenoteerde bedrijven hebben hun dividend moeten afschaffen of verlagen. Een aantal goudmijnbedrijven zijn al dividend betalers.

Door de hogere goudprijs kunnen dat er meer gaan worden en het dividend kan omhoog. Bedrijven met hogere winsten en een stijgend dividend gaan een zeldzaamheid op de beurs worden.

Veel goudmijnbedrijven gaan die hogere winsten en het meer dividend echter wel waarmaken (Newmont waar ik niet in beleg verhoogde begin april al het dividend met 79%).

Nu steeds meer dividend betalers wegvallen of het dividend verlagen kan de focus van lange termijnbeleggers en grote financiële instellingen richting goudmijnaandelen gaan verschuiven. Niet alle mijnbedrijven betalen al dividend.

De toenemende kans op dividend zal echter alle goudmijnaandelen hoger gaan zetten. Deze maand (de belangrijkste dagen 5 tot 7 mei) komen bijna alle goudmijnbedrijven met kwartaalcijfers.

De 7 goudmijnaandelen waar ik in beleg zijn de afgelopen 4 maanden gemiddeld met 84% gestegen. 3 van de 7 nog in de min. 4 van de 7 eindigde de 4 maanden in de plus.

Het sterkst gestegen aandeel (Australische goudzoeker die heel erg veel goud wist te vinden) steeg in die 4 maanden met 686% (geen tikfout!).

Toelichting:

Met beursman.nl de ETF website tracht ik na een daling te kopen en na een stijging weer te verkopen. Die daling en stijging kwamen er. Ondanks de hectiek in de markt lukte het mij heel aardig om op het juiste moment te kopen en te verkopen.

Met als gevolg mooie resultaten en ook nog eens in een hele korte tijd. Het is nu wachten op de volgende daling (die ik verwacht) om het kunstje te herhalen.

De zilvermijnwebsite kwam niet ongeschonden uit de beurscrash. Ondanks het al ingezette herstel is het resultaat over de afgelopen 4 maanden nog negatief. Het is wachten op een hogere zilverprijs. Die zal er over een tijdje ook wel gaan komen.

De huidige situatie zorgt deze maand voor mooie koopkansen bij de zilvermijnaandelen. Want veel van die zilvermijnbedrijven komen deze maand met cijfers. Daar gaan nog wat tegenvallers tussen zitten. Lage zilverprijs en lagere productie omdat met name Zuid Amerikaanse mijnen vanwege COVID-19 stillagen.

Die zilverprijs zal echter gaan stijgen en die mijnen gaan binnenkort weer open. Dat zorgt ervoor dat afgestrafte zilvermijnaandelen prachtige koopkansen zijn.

Mijn goudmijnaandelen liepen gedurende de beurscrash forse schade op. Dat was echter tijdelijk. Desondanks zijn goudmijnaandelen nog achtergebleven bij de hard gestegen goudprijs. Het aanstaande cijferseizoen zal voor een inhaalslag gaan zorgen.

Verschil in strategie

Op beursman.nl de ETF website is de werkwijze telkens in- en uitstappen. Ik doe dat met een korte termijn strategie waarmee ik binnen een maand een rendement van 5% of meer tracht te halen.

En de lange termijn strategie waarmee ik binnen een jaar een veel hoger rendement tracht te behalen. De werkwijze van kopen na een daling en verkopen na een stijging werkt het beste als de golven in de grafiek het grootst zijn.

In 2019 waren die golven klein en dat was dan ook een tegenvallend jaar voor de ETF website. De volatiliteit van 2020 zorgt echter voor prachtige rendementen.

Bij de goudmijn- en zilvermijnwebsites is de strategie buy and hold. Ik blijf altijd 7 mijnaandelen per website aanhouden. Het enige wat ik doe is af en toe van mijnaandeel wisselen. Tijdens dalingen gaat men portefeuille tijdelijk in het rood.

De reden waarom ik altijd in positie blijf is dat we met goud en zilver in een bullmarkt zitten. Kortstondige dalingen komen dan voor. Toch kies ik ervoor daar niet op te handelen. Goud en zilver reageren krachtig op paniek, angst en plotselinge negatieve gebeurtenissen.

Het probleem met die dingen is dat ze onvoorspelbaar zijn. Daar is dus op voorhand niet op te handelen. Dus blijf ik altijd gewoon in positie zitten en wacht geduldig op het herstel dat tijdens een bullmarkt altijd weer zal komen.

Goud en zilver

Ik denk dat goud en zilver niet erg veel last gaan krijgen van de beursdaling die ik verwacht. Tijdens die vorige beursdaling was er sprake van paniek- en noodverkopen. Dan verkoopt men alles. De aanstaande beursdaling zal rustiger verlopen.

Ik vergelijk de situatie van nu met de periode 2008-2011. Het begon in 2008 als een financiële crisis en in dat jaar gingen goud en zilver ook eerst even naar beneden. Om tijdens de daaropvolgende economische crisis tot 2011 gigantisch te stijgen.

Deze keer begon het met een felle beursdaling vanwege een coronacrisis waardoor goud en zilver ook eerst naar beneden gingen. Nu gaat de economische crisis inclusief lage rentes en veel stimulatie volgen waardoor goud en zilver hard gaan stijgen.

De beursverwachting voor deze maand

April was de maand van hoop. Mei gaat de maand van economische realiteit en risico’s worden. Om te beginnen met het grootste risico. Lockdowns worden afgebouwd en mensen zijn toe aan meer vrijheid.

Men verwacht daardoor een toename in nieuwe coronabesmettingen. Valt die toename mee dan is er niks van te vrezen. Loopt het in een land uit de hand dan gaan ook alle andere landen voorzichtiger worden.

Het grootste risico zit denk ik in de VS. Want daar heeft men de meeste haast met het afbouwen van de lockdowns. Komt er ergens na opheffen van de lockdown opnieuw een grote uitbraak dan zal dat niet goed vallen op de beurs.

Slechte economische cijfers, hard oplopende werkloosheid en veel faillissementen zijn ook geen zaken waar beurzen van gaan stijgen. Van centrale banken zoals de FED verwacht ik niet meer dan een vangnet voor als het echt fout loopt. Zeker geen beleid om de beurzen eens even hard te laten stijgen.

Dan zijn er nog die typische zo gaat het meestal dingen. Mei is bijna altijd een verkoopmaand. Dat zit bij veel beleggers in het hoofd en zal een rol spelen.

Het andere is dat als er na een hele grote daling te snel en te fors herstel volgt er altijd nog een tweede daling komt. Kijk ik naar de grafieken dan lijkt dit inderdaad zo’n klassieker te gaan worden. Een daling in mei dat is mijn verwachting.

Hoeveel en hoe lang? Dat is nu nog niet aan te geven. Ik verwacht geen kleine tijdelijke daling maar een grote daling die een tijdje gaat aanhouden. Met dagelijkse updates zal ik u uiteraard op de hoogte blijven houden.

Prijzen 2, 4 of 7 zilvermijnaandelen. Koop ze daarna bij uw eigen broker: Prijslijst

Het potentieel rendement van de 7 zilvermijnaandelen waar ik in beleg: klik hier